de tegel publieksprijs 2020

In verband met Tweede pinksterdag is Villamedia maandag 1 juni gesloten. Vacatures die vrijdag 29 mei na 15.00 uur binnenkomen worden pas dinsdag 2 juni geplaatst.

— maandag 30 maart 2020, 15:38 | 0 reacties, praat mee

Coach Jolan Douwes: Neem ook eens afstand van coronanieuws

© Paul Ryding

‘Ik ben gesloopt’, appt een buitenlandredacteur. Dat gevoel zullen meer journalisten hebben die bovenop het coronanieuws zitten. Jolan Douwes, loopbaanadviseur en journalist, polst bij twee hoofdredacteuren, een correspondent en een personeelsmanager wat zij doen om hun mensen (en zichzelf) fit en gemotiveerd te houden.

Dit artikel wordt met je gedeeld door NVJ-lid Colin van Hoek. Ook lid worden?

‘Hoe gaat het met ons?’ Deze vraag is sinds kort steeds vaker te horen tijdens redactievergaderingen. Sinds de coronacrisis is losgebarsten, is er extra aandacht en waardering voor de stugge doorwerkers. Zo spoort hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws hen onder meer aan om in privétijd even geen actualiteiten te volgen en de smartphone af en toe uit te zetten.

‘Het is belangrijk om je rust te zoeken als je vrij bent’, vertelt hij aan de telefoon. ‘Ik kijk zelf ’s avonds bijvoorbeeld naar de Netflix-serie Gomorra. We hebben collega’s die laconiek reageren op de coronacrisis, maar ook mensen die onzeker en bang zijn. Ik stuur heus niet elke dag een mail met stichtelijke woorden, maar we zoeken wel bewust naar manieren om extra aandacht te geven. We organiseren ook vaker videosessies met correspondenten of verslaggevers. Dan wisselen we ook uit hoe het met iedereen gaat en waar we tegenaan lopen. Hoe krijgen we mensen bijvoorbeeld nog te spreken?’

Het geven van complimenten, daar zijn kritische journalisten niet zo van. Toch is erkenning extra belangrijk nu we voor een groot deel op afstand werken. Wie het gevoel heeft dat alle inspanningen toch niet worden opgemerkt, raakt minder gemotiveerd.

Bij NRC Handelsblad sturen hoofdredactie en directie alle medewerkers elke paar dagen een mail, laat personeelsadviseur Mieke van Leeuwen weten. ‘Zij tonen daarin hun waardering voor de enorme inzet, ze steken een hart onder de riem en ze melden de laatste ontwikkelingen. In een mediabedrijf is het altijd zoeken naar de juiste balans. Veel aandacht gaat naar de redactie, maar voor andere medewerkers staat de wereld ook op zijn kop. We letten erop dat iedereen zich gezien voelt.’

Verder krijgen NRC-medewerkers geregeld tips en antwoorden op veelgestelde vragen via intranet. Bijvoorbeeld om mentaal fit te blijven of vaker de telefoon te nemen voor overleg (‘Dat is echt niet ouderwets en sneller en persoonlijker dan chats of groepsgesprekken’). Van Leeuwen: ‘Personeelszaken is ook bezig met het aanbieden van online trainingen. De eerste gaat waarschijnlijk over concentratie en thuiswerken.’

Bij RTV Noord zit hoofdredacteur Mischa van den Berg in het Corona-team. Vanuit huis stuurt hij alle redactiemedewerkers - ‘vast en flex’ - geregeld een mail. ‘Ik vertel dat ik onder de indruk ben van de inzet en saamhorigheid en ik bereid iedereen voor op mogelijke volgende stappen. Als we nog meer moeten thuiswerken, vraagt dat bijvoorbeeld programmatische aanpassingen. Verder schets ik de situatie bij andere omroepen. Vooral de ervaringen van onze collega’s in Brabant zijn bruikbaar.’

Voor mensen die extra aandacht nodig hebben, nemen leidinggevenden extra tijd,  schrijft Van den Berg. Ze proberen hen zoveel mogelijk via een videoverbinding te spreken, zodat ze elkaar toch nog zien. Leidinggevenden geven ook tips over veilig werken en het virusvrij houden van apparatuur.

Gelauff benadrukt het al: zorg dat je niet de hele dag met corona bezig bent. China-correspondent Leen Vervaeke van de Volkskrant is sinds eind januari twee keer twee weken in quarantaine geweest, maar ze werkte onvermoeibaar door. Om het vol te houden, stelt ze sinds kort ‘coronavrije uren’ in.

‘Het klinkt misschien extreem, maar ik merk dat het werkt’, mailt ze. ‘Ook in gesprekken met vrienden of familie gaat het vaak over het coronavirus. Het is zo alomtegenwoordig, ieders leven wordt erdoor beheerst. Ik heb nu een paar keer in telefoongesprekken of bij afspraken (dat mag weer in Beijing) een coronavrij uurtje voorgesteld, met als regel: de eerste die erover begint, moet als straf iets doen (een rondje betalen of zo). Daarna heb ik minder de neiging om er zelf over te beginnen. Tot er weer nieuws binnenkomt.’

Gouden tip voor toegewijde journalisten die nog maar aan het begin staan van deze crisis. Het coronanieuws komt zo dichtbij, dat we onszelf ook moeten trainen in afstand nemen.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.