CEO van Mediahuis: ‘Einde van papieren krant is dichterbij dan we dachten’

Het verdienmodel van de papieren krant 'kraakt in zijn voegen', zegt de Belgische CEO van uitgever Mediahuis, Gert Ysebaert, tegenover de Vlaamse zakenkrant De Tijd. In Nederland is Mediahuis onder andere uitgever van NRC en De Telegraaf.
Het is moeilijker geworden om de papieren krant te bezorgen bij de lezer: ‘Sinds corona is het zeer moeilijk geworden om nog mensen te vinden die vroeg uit hun bed willen komen om kranten te bezorgen’, aldus Ysebaert. En het kost ook steeds meer geld om de papieren krant te drukken en te verspreiden.
‘We zien het aantal opzeggingen stijgen’, zegt Ysebaert. ‘En de kosten van de bezorging zijn fors toegenomen door het gebrek aan bezorgers. Papier tot bij je lezers krijgen is dus niet alleen moeilijker geworden, het kost ons ook meer.’ De papierprijs is in één jaar meer dan verdubbeld.
Het maken van een papieren krant is daarnaast ‘erg energie-intensief’, ook omdat het aanbod slinkt. Daarom is de discussie over de toekomst van de papieren krant opnieuw op de agenda gezet binnen Mediahuis. De CEO van Axel Springer, de grootste uitgever van Duitsland, verklaarde in januari van dit jaar de papieren krant (opnieuw) dood.
Zover wil Ysebaert (nog) niet gaan. ‘De papieren krant is al veel doodverklaard, daar ga ik niet mee beginnen. Maar dat het einde dichterbij is dan we dachten, kan ik wel beamen. Toch wordt de papieren krant niet direct opgeheven: ‘Zolang we waarde uit de papieren krant kunnen halen, zullen we dat ook doen’.
Wel zal Mediahuis de al ingezette digitale transitie ‘versnellen’. Zo is bij NRC al negentig procent van de lezers digitaal actief. ‘Daar moeten we met al onze titels naartoe werken. Als je dat punt bereikt, kan je over alternatieven gaan nadenken. Daar gaat al onze energie naartoe. We zijn vandaag een digitaal bedrijf, dat print erbij doet.’
Het mediabedrijf maakte vorige week bekend dat de omzet met zo’n 8 procent groeide tot 1,2 miljard euro, maar een deel van die groei is te danken aan een Duitse overname. De bedrijfswinst slonk met zes procent. En de bruto bedrijfswinst kreeg ook een tik en kromp met 7 procent tot 200,4 miljoen euro.
Praat mee
1 reactie
Inge, 3 maart 2023, 13:18
Waarom draagt VM toch steeds bij aan het slopen van het verdienmodel van de journalistiek? Weer een compleet artikel overgetikt dat bij de oorspronkelijke bron achter de betaalmuur staat.