training eu starters

Bijeenkomst

Buiten Beeld: 66 jaar onafhankelijkheid Afrika

29 september 2023, 20:00–22:00
De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam Laatste wijziging: 18 juli 2023, 09:13

Tussen conflict en vrede.

Op 6 maart 1957 won Goudkust de vrijheidsstrijd tegen zijn laatste kolonisator Groot-Brittannië – en zo werd het huidige Ghana het eerste onafhankelijke land van Sub-Sahara-Afrika. Daarna volgde de rest van het continent in rap tempo. Nu, 66 jaar later, lopen deze landen in veel opzichten nog altijd achter, of lopen ze aan de leiband van de oude kolonisator.

In hoeverre is Afrika na 66 jaar echt onafhankelijk? Wat ligt ten grondslag aan de Afrikaans-Westerse en Afrikaans-Oosterse betrekkingen? We ontrafelen de patronen en zoeken naar echte uitwegen in dit speciale drieluik van Buiten Beeld.

In het eerste deel nemen we de vele kleine en grote, nieuwe en langlopende conflicten onder de loep. Waarom vecht Afrika tegen zichzelf? Hoe lang nog? Wie heeft er welk belang bij al die conflicten? En wat is de prijs van vrede op het continent?

Juist in deze tijd van nepnieuws en desinformatie presenteert de Rode Hoed met trots Buiten Beeld: 65 jaar onafhankelijk Afrika? Experts en correspondenten discussiëren over de voornaamste kwesties die het nieuws uit het continent domineren. We zullen onze blik laten vormen en luisteren naar wat de uitdagingen in het veld zijn. De presentatie is in handen van Alberta Opoku.

SPREKERS
Awil Mahmoud, is de directeur van het African Diaspora Policy Centre (ADPC). ADPC is een toonaangevende denktank voor Afrikaanse diaspora in Europa op het gebied van migratie en ontwikkeling. Het is met name gewijd aan de studie van de samenhang tussen migratie en ontwikkelingsgerelateerde kwesties vanuit het perspectief van de diaspora.

Mirjam de Bruijn is hoogleraar Afrikanistiek aan de universiteit van Leiden. Zij combineert geschiedenis, communicatiewetenschap, conflictstudies en Antropologie met veldwerk in de Sahel, West en Centraal Afrika. Zij heeft in 2016 de organisatie Voice4Thought opgericht, wat een platform biedt aan mensen uit Afrika wiens stem meestal niet gehoord wordt

MODERATOR
Alberta Opoku is freelance gespreksleider. Ze studeerde journalistiek en politicologie. En maakte programma’s over (internationale) politiek, maatschappij, economie en Afrika. Ook is ze mede-samensteller en auteur van het eind 2014 verschenen essaybundel ‘Game Changers: Diasporadoeners en –denkers voor een andere Afrika-agenda’. Momenteel is ze interim-woordvoerder en communicatieadviseur.

Tickets zijn hier te koop.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.