foj 2019

Bijeenkomst: Solidair met de pers in Turkije

20 september 2019, 19:30–22:30
Ru Paré Community, Chris Lebeaustraat 4, 1062 DC Amsterdam

Hoe houden journalistenbonden zich staande in een land waar de persvrijheid de afgelopen jaren klap op klap kreeg? Wat zijn de belangrijkste problemen waar ze zich op richten en hoe pakken ze die aan? En wat kunnen Nederlandse journalisten leren van en betekenen voor hun collega’s in Turkije?

Over deze en andere vragen gaan twee Turkse journalisten met Nederlandse collega’s in gesprek tijdens de avond ‘Solidair met de pers in Turkije’, die Stichting Röportaj en de Nederlandse Vereniging van Journalisten op vrijdag 20 september in Ru Paré Community in Amsterdam organiseren.

Tientallen journalisten zitten vast in Turkije, vele anderen zijn de afgelopen jaren ontslagen en zagen hun media worden gesloten of worden overgenomen. Ook cartoonisten worden vervolgd. Zo zit tekenaar Musa Kart sinds april dit jaar vast. De vakbond DİSK Basın-İş, waarvan een vertegenwoordiger tijdens het debat aanwezig is, nam het initiatief voor een internationale campagne op waarin collega’s wereldwijd een cartoon tekenden voor de gevangen Kart. De volgende sprekers gaan met elkaar in gesprek over de weg voorwaarts:

· Joep Bertrams, cartoonist voor onder meer De Groene Amsterdammer. Hij zal aandacht besteden aan de zaak van zijn gevangen collega Musa Kart en het belang van solidariteitsacties.

· Ali Ergin Demirhan, bestuurder van de Turkse journalistenbond DISK Basın-İş en journalist voor de onafhankelijke website sendika.org.


· Mustafa Kuleli, algemeen secretaris van de Turkse journalistenbond TGS, bestuurslid van de Europese bond EFJ en hoofdredacteur van de website Journo


· Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten


De bijeenkomst wordt ingeleid door Astrid van Unen, voorzitter van Röportaj. Zij draagt een column voor en zal een nieuwe brochure met columns van gevangen en vervolgde journalisten uit Turkije presenteren. Na een korte presentatie over de campagne voor Musa Kart vindt een debat plaats dat onder leiding staat van journalist Tan Tunali, voormalig Turkije-correspondent en vice-voorzitter van Röportaj.

Tijdens de bijeenkomst is ruimte voor interactie tussen het publiek en de sprekers.

De bijeenkomst zal gedeeltelijk in het Engels plaatsvinden. Aanmelding is verplicht en kan door een e-mail te sturen naar: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Het debat is mede mogelijk gemaakt door de Eva Tas Foundation en DIDF.

Over Röportaj
Röportaj - stichting ter bevordering van de persvrijheid in Turkije - wil een brug slaan tussen journalisten in Turkije en hun Nederlandse vakgenoten. De stichting organiseert lezingen en debatten met het doel zowel de journalistiek als de publieke opinie in Nederland te informeren. Röportaj streeft naar meer bewustwording in Nederland over de grenzen die de wetgever in Turkije aan de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting stelt en wil de algemene discussie over mensenrechten en persvrijheid in Turkije verdiepen. Voor meer informatie: http://www.roportaj.nl

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.