word studentlid

— maandag 19 februari 2024, 16:36 | 0 reacties, praat mee

Beschermt TikTok de rechten van minderjarigen wel voldoende? De Europese Commissie doet onderzoek

Beschermt TikTok de rechten van minderjarigen wel voldoende? De Europese Commissie doet onderzoek
© Nur Photo / Jonathan Raa

De Europese Commissie start een onderzoek naar TikTok, op de eerste werkdag nadat afgelopen weekend de zogenaamde Digitale Diensten Wet (DSA, Digital Service Act) in de hele EU van kracht werd. Het onderzoek spitst zich toe op de vraag of TikTok de rechten van minderjarigen voldoende beschermt en of het ontwerp van de site niet verslavend werkt. Het is de eerste stap in een proces dat tot grote boetes kan leiden. Laatste wijziging: 21 februari 2024, 11:13

De nieuwe DSA-wetgeving moet de privacy van gebruikers beter waarborgen en een betere bescherming bieden tegen desinformatie, reclame en schadelijke inhoud. De afgelopen maanden hebben verschillende bedrijven, zoals TikTok, maar ook Amazon en Google, al waarschuwingen ontvangen.

Zij moesten ruimschoots voor de deadline van 17 februari al aan de strenge Europese eisen voldoen, zodat de grote bedrijven niet alles tot het laatst zouden uitstellen. TikTok heeft naar eigen zeggen inderdaad aanpassingen gedaan, maar deze hebben de Europese Commissie nog niet overtuigd.

Verslaving
De Digitale Diensten Wet gaat niet alleen over kinderrechten en algoritmes die verslaving in de hand werken, maar geeft ook handvatten voor het opsporen van kinderporno, opruiend en hatelijk materiaal of desinformatie.

Ook geeft ze gebruikers meer greep op welke advertenties ze te zien krijgen en wordt het voor gebruikers makkelijker om eventuele illegale waren te melden, zoals wapens of nep-designkleding.

In Nederland zal de Autoriteit Persoonsgegevens in Den Haag toezien op sites van Bol, Marktplaats of andere kleine of middelgrote aanbieders. De Europese Commissie buigt zich over de grootste internationale aanbieders en platforms.

In reactie op het onderzoek van de Europese Commissie laat een woordvoerder van TikTok per e-mail weten: ‘TikTok heeft functies en instellingen geïntroduceerd om tieners te beschermen en kinderen onder de 13 jaar van het platform te houden, problemen waarmee de hele industrie worstelt. We zullen blijven samenwerken met industrie-experts om jonge mensen op TikTok veilig te houden en kijken ernaar uit om nu de kans te krijgen om dit werk in detail aan de Commissie uit te leggen’.

Naschrift, woensdag 21 februari: Aan dit bericht is een reactie namens TikTok toegevoegd.

Bekijk meer van

TikTok

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.