website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Bellingcat wil uitbreiden naar Nederland

Dolf Rogmans — Geplaatst in onderzoek op maandag 5 november 2018, 08:23

Eliot Higgins

Eliot Higgins - © Foto: ANP

Nieuws Onderzoekscollectief Bellingcat wil uitbreiden in Nederland, zegt oprichter Eliot Higgins tegen NRC. Het Britse initiatief wil in Nederlandse steden onderzoeksteams opzetten die volgens de 'Bellingcat-methode' onderzoek doen naar lokale kwesties.

Ook wil het een permanent kantoor openen in Den Haag om het Internationaal Strafhof te ondersteunen bij het gebruik van ‘open source’-materiaal bij rechtszaken.

Bellingcat heeft daarvoor geld aangevraagd bij de Nationale Postcode Loterij. Het zal dan de eerste permanente locatie worden van Bellingcat buiten het Verenigd Koninkrijk.

Waarschijnlijk zullen de pilots in Utrecht en Amsterdam plaatsvinden. “Daar geven we al trainingen.” Er zijn gesprekken gaande over een samenwerking met de Jheronimus Academy of Data Science in Den Bosch. Bellingcat kan colleges geven, studenten kunnen helpen bij hun speurwerk.

Bij succes breidt Bellingcat uit naar andere steden. “We willen Nederland veroveren.”

Ook financieel is Nederland belangrijk voor Bellingcat. Het ontvangt geld van het Nederlandse vermogensfonds Adessium, en werkte samen met vredesorganisatie Pax. Meer bij NRC.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.