data als kans

— donderdag 12 november 2020, 10:53 | 1 reactie, praat mee

Bellingcat: ‘Nederlandse MH17-activisten aangestuurd door Russische militaire inlichtingendienst’

Het gereconstrueerde wrak van vlucht MH17, in juli 2014 neergehaald boven Oekraïne. | Onderzoeksraad

Onderzoekscollectief Bellingcat stelt dat de Russische militaire inlichtingendienst GROe actief bloggers en journalisten aanstuurt in een desinformatiecampagnes rond MH17. Platforms en journalisten die zich als onafhankelijke onderzoekers afficheren, krijgen materiaal toegespeeld en leggen eigen werk vooraf aan GROe voor, stelt Bellingcat. Laatste wijziging: 19 oktober 2021, 11:11

Onder meer het Russische platform Bonanza Media (opgericht door een voormalige RT-journaliste Yana Yerlashova en de Nederlandse journalist Max van der Werff) zou volgens Bellingcat regelmatig met GROe in contact staan.

Een MH17-opiniestuk van freelancer Eric van de Beek voor Bonanza Media is volgens Bellingcat door Yerlashova voor publicatie aan een GROe-beambte doorgestuurd, voor eindredactie. Het onderzoeksplatform zegt dat alle mails en telefoongegevens die het heeft achterhaald te verifiëren zijn.

Het collectief baseert zich op gelekte e-mailboxen van twee hooggeplaatste GROe-officieren, en hun telefoongeschiedenis, meldt De Groene in een uitvoerige analyse van Bellingcats onderzoek.

Van de Beek schrijft op Twitter dat hij niet verbaasd is over de beschuldigingen van Bellingcat: “Als je als journalist raakt aan machtige belangen dan krijg je te maken met pr bureaus die aanvallen, niet op inhoud, maar door je verdacht en belachelijk te maken.”

De Groene merkt op dat de eindredactie door GROe voor Nederlandse begrippen ongekend is: “Van de ex-Elsevier-journalist Eric van de Beek, inmiddels schrijver bij Bonanza en complotblad De Andere Krant, zijn via deze route verschillende stukken voorgelegd in Moskou. In een aantal gevallen lijkt het erop dat er hele zinnen zijn toegevoegd. Dat Russische spionnen zo vergaand invloed hebben op wat activisten en burgerjournalisten schrijven is een uniek voorbeeld van inmenging in Nederland.”

Iets wat Van de Beek in een mail aan Villamedia ten stelligste ontkent.

In De Groene zegt algemeen secretaris van journalistenvereniging NVJ Thomas Bruning te zijn geschrokken van de bevindingen. Een perskaart, die Van der Werff gebruikt om als journalist serieus genomen te worden, is door de NVJ niet verlengd. “De reden daarvoor was dat hij niet duidelijk kon aantonen dat hij onafhankelijk zijn geld verdiende”, aldus Bruning.

Het lidmaatschap is nog actief, omdat de vereniging terughoudend is met royeren. “Bruning: “Het is en blijft een open beroep. Al zijn er zeker uitzonderingen, samenspanning met een buitenlandse mogendheid kan zeker een reden zijn om hierover na te denken. Wij moeten dat zorgvuldig onderzoeken en zullen daarvoor ook wederhoor halen bij het betreffende lid.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

A.J.M. Oerlemans, 12 november 2020, 16:58

Van der Werff? Moet dat Van de Beek zijn?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.