training eu starters

— donderdag 3 juni 2021, 10:30 | 5 reacties, praat mee

ANP hanteert vanaf nu genderneutrale voornaamwoorden

ANP

Persbureau ANP gaat vanaf vandaag genderneutrale voornaamwoorden gebruiken, als personen die in berichtgeving voorkomen daar prijs op stellen. De aanpassing wordt opgenomen in het stijlboek en is volgens ANP-hoofdredacteur Freek Staps een reactie op maatschappelijke ontwikkelingen. Laatste wijziging: 7 juni 2021, 13:47

Het ANP gaat op verzoek ‘die’ gebruiken in plaats van hij/zij en hem/haar wordt vervangen door ‘diens’. Ook hen/hun is een optie.

Brand Berghouwer van belangenorganisatie Transgender Netwerk Nederland zegt dat het ANP laat zien dat het eenvoudig is om op correcte wijze over non-binaire mensen te berichten. “Mensen die buiten de hokjes ‘man’ of ‘vrouw’ vallen worden in het nieuws vaak alsnog in een van die hokjes geduwd”, aldus Berghouwer.

“Taal leeft, soms schuurt of wringt dat”, aldus Staps. Als deze aanduidingen worden gebruikt, komt er bij berichten uitleg. Zo worden misverstanden bij lezer en luisteraar voorkomen. Het persbureau won advies in bij media die van ANP-berichtgeving gebruik maken. Sommige media hadden zelf al regels voor artikelen over genderneutraal taalgebruik.

Het ANP zegt de aanpassing blijvend te zullen evalueren en past deze opnieuw aan wanneer daartoe aanleiding is.

Bekijk meer van

Freek Staps ANP

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

5 reacties

David, 3 juni 2021, 12:55

Nee. Dit is een grap!! Ik daag het ANP uit om 10 mensen te vinden die zich gekwetst voelen. Vooruit 8, nee 5. Geef me 5 mensen. ANP polariseert onnodig met dit soort acties en dat neem ik hen zeer kwalijk. Doe gewoon aan journalistiek!! Er is al genoeg politiek.

Lois Verkooijen, 3 juni 2021, 13:37

En waarom niet in alle gevallen, dat wordt het pas echt normaal!

Raymond Timmermans, 3 juni 2021, 14:59

Alsteblieft… Sinds wanneer en waarom maken we geen onderscheid meer tussen persoonlijke en aanwijzende voornaamwoorden. DIENS genderneutraal is nog steeds het aanwijzend voornaamwoord MANNELIJK enkelvoud.  Waarbij we DIER kennen als aanwijzend voornaamwoord VROUWELIJK enkelvouud

Cisca van Bommel, 5 juni 2021, 06:40

Volkomen doorgeslagen. Even voor de goede orde: ik ben een vrouw met een transgenderverleden. Het heeft mij jaren gekost om eindelijk te worden wie ik wilde zijn. Ik was hartstikke blij met mijn nieuwe identiteitspapieren waarop een V c.q. F prijkte. Eindelijk erkenning! Stoppen met die taalkundige onzin!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.