— maandag 2 november 2015, 15:24 | 0 reacties, praat mee

Animalfarm.eu

In Nederland genieten we van in de wet vastgelegde netneutraliteit – het concept dat alle data op internet gelijk worden behandeld, of dit nu van Facebook afkomstig is of van een simpel weblog.

Media- en telecombedrijven willen hun handen vrij hebben om alternatieve netwerken te ontwikkelen.

Hoewel die netwerken meestal wel gekoppeld zullen zijn aan internet, hoeft dat andersom niet te gelden. Het Europees Parlement besloot eind vorige maand om een rammelend voorstel voor netneutraliteit goed te keuren, met veel ruimte voor vrije interpretatie.

Vier cruciale amendementen werden verworpen. Onder meer het hierboven beschreven bevoordelen van diensten, zogenoemd zero-rating, blijft toegestaan.

Het bevoordelen (of juist niet!) van sommige data is niet expliciet verboden. In theorie zou versleuteld verkeer nu vertraagd kunnen worden, om bijvoorbeeld het gebruik van VPN te ontmoedigen.

Ook mogen aanbieders verkeer beïnvloeden als dat onder de knap vage definitie van optimaliseren van het netwerk gebeurt. Het open en innovatieve karakter van het internet is daarmee in Europa op achterstand gezet. Een gemiste kans.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.