Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 7 februari 2020, 08:59 | 1 reactie, praat mee

Amstelveen presenteert plannen voor mediafonds

© ANP / Lex van Lieshout

In een poging de lokale journalistiek in Amstelveen een impuls te geven, roept de gemeente een nieuw mediafonds in het leven. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Amstelveen dinsdag besloten. Journalisten die aanspraak willen maken op financiële steun uit het fonds kunnen daarvoor een aanvraag indienen. Een nog op te richten mediaraad beoordeelt de aanvragen. Laatste wijziging: 7 februari 2020, 09:01

Dat schrijven meerdere lokale media, waaronder het Amstelveens Nieuwsblad. Het voorstel voor de inrichting van het fonds wordt op 26 februari verder besproken.

De komst van het mediafonds is geen verrassing. In het collegeprogramma 2018-2022 werd de wens voor een dergelijk fonds al uitgesproken. Afgelopen oktober vroeg de gemeenteraad het college een voorstel te maken. Dat voorstel is nu klaar.

“Amstelveners hebben recht op te weten wat er in hun stad gebeurt. Hiervoor is lokale onderzoeksjournalistiek een goed middel”, zegt wethouder Rob Ellermeijer. “Een onafhankelijk mediafonds kan een belangrijke bijdrage leveren aan dit soort journalistiek.”

Bekijk meer van

Amstelveen

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Gerard Visser, 7 februari 2020, 12:53

Laat u niet misleiden als de wethouder hier de term onafhankelijk gebruikt. Dit is absoluut GEEN onafhankelijk mediafonds.

Waarom? Het Mediafonds in Amstelveen is geen aparte stichting. Leden van de Mediaraad worden benoemd door het College van Burgemeester & Wethouders. Daarin worden ‘maatschappelijke’ vertegenwoordigers ook in benoemd. Bij de Amstelveense lokale omroep betekent dat in de praktijk oud-wethouders en lokale partijbonzen.  De benoemingscommissie is ook weer politiek nl. komt uit de gemeenteraad.

Het Mediafonds wordt bijgestaan door Ambtenaren die in dienst zijn van Burgemeester & Wethouders. Daarnaast beslissen burgemeester & wethouders over de toekenningen. De Mediaraad geeft slechts een advies. Spelregels worden dan weer door B&W gemaakt. KOrtom ik moet maar zien dat die Mediafonds daadwerkelijk onderzoeksjournalistiek mogelijk maakt waarbij onwelgevallige zaken aangaande de lokale politiek boven tafel komen…...Amstelveen is een ons-kent-ons VVD-gemeente ten top met een enorm afgesloten cultuur voor buitenstaanders waarbij zoveel mogelijk achter gesloten deuren gebeurt.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.