Nieuws onderwerp: irak

  • vorige
  • Berichten

Iraakse journalist gedood door wachter

maandag 24 maart 2014

In Irak heeft een presidentiële wacht zaterdag een journalist doodgeschoten. Dat zou zijn gebeurd tijdens een ruzie. Preciese details zijn niet bekendgemaakt. Het slachtoffer is de bekende journalist Mohammed Bidaiwi, sinds 2006 bureauchef van Radio Free Iraq en werkzaam als professor Journalistiek aan Baghdad’s Mustansiriyah Universiteit. De schietpartij vond plaats bij het Talabani-complex, vlakbij de residentie van de president, het parlement en diverse ambassades. In het Talabani-complex bevinden zich ook privé-woningen en kantoren, zoals die van radio Free Iraq. De officier vluchtte na de schietpartij en verschool zich in de kantoren van de presidentiële wacht. Uiteindelijk gaf hij zichzelf over. Meer bij AFP via Google

Onderwerp: moord, persvrijheid, irak

Irak: doden bij aanval op tv-station

dinsdag 24 december 2013

In het noorden van Baghdad hebben gewapende mannen een televisiestation aangevallen, waarbij veel doden zijn gevallen. De aanval begon met een autobomb bij de ingang van het station, waarna een zelfmoordterrorist zichzelf binnen opblies. Daarbij vielen vijf doden, waaronder een presentatrice, de hoofd- en eindredacteur, een producer en de archivaris. Een andere zelfmoordterrorist blies zichzelf ook op, maar daarbij kwam alleen hij om. Twee andere terroristen werden door veiligheidstroepen gedood. Het geweld in Irak laait de laatste tijd weer op, meldt Al Jazeera. Alleen al in de laatste drie maanden zijn 14 journalisten gedood. Persbureau AFP stelt op basis van officiële cijfers dat in 2013 ruim 6650 mensen zijn gedood. Volgens Al Jazeera kunnen verkiezingen volgend jaar het geweld tussen sektarische groepen verder doen toenemen.

Onderwerp: geweld, irak

Cameraman vermoord in Irak

maandag 28 oktober 2013

In Mosul, Noord-Irak, is een cameraman voor de lokale tv-zender Al Mosuliya nabij zijn huis doodgeschoten. De schutters zijn ontkomen. De zender waar Bashar al-Nuaimi actief voor was, bericht regelmatig kritisch over de plaatselijke autoriteiten. Volgens manager Murad Ghazi is de zender daardoor onderwerp van een smeercampagne, waarbij wordt gesuggereerd dat Al Mosuliya vooral Amerikaanse interesses dient. Geweld tegen mediawerkers blijft in Irak vrijwel altijd onbestraft. Bij diverse aanslagen in Baghdad vielen het afgelopen weekend tientallen doden. In Mosul werden begin oktober twee andere journalisten gedood. In die zaak zijn evenmin verdachten opgepakt.

Onderwerp: geweld, moord, irak

Al Jazeera moet vertrekken uit Irak

maandag 29 april 2013

De autoriteiten in Irak hebben de uitzendlicentie van tien satellietzenders ingetrokken, officieel wegens het aanjagen van sektarisch geweld. Onder hen bevindt zich nieuwszender Al Jazeera, dat nu alle activiteiten in het land moet afbouwen. De Iraakse Communications and Media Commission (CMC) stelt het taalgebruik van doorslaggevend belang was om licenties in te trekken. Naast Al Jazeera moeten zenders Baghdad, Al Sharqiyah, Al Sharqiyah News, Babylonian, Salah al-Din, Anwar 2, al Tagheer, Fallujah en Al Gharbiyah hun uitzendingen staken. In een verklaring stelt Al Jazeera verbijsterd te zijn door het besluit. “We verslaan altijd alle kanten van het verhaal in Irak. Dat doen we al jaren. Het feit dat zoveel kanalen tegelijk worden getroffen, doet vermoeden dat het om een maatregel zonder aanziens des persoons gaat.” Het besluit werd genomen in bijzonder gewelddadige periode in Irak: sinds vorige week dinsdag zijn bij confrontaties tussen beveiligingstroepen en Soennitische aanhangers al 215 doden gevallen.

Onderwerp: televisie, irak

Kantoren Iraakse dagbladen verwoest

woensdag 3 april 2013

Zo’n 50 gewapende mannen hebben afgelopen dinsdag de redacties van vier onafhankelijke dagbladen in de Iraakse hoofdstad Bagdad bezocht, personeel gestoken en geslagen en hebben een medewerker zelfs van het dak gegooid. De man brak beide benen. In totaal vielen er vijf gewonden. Het gaat om medewerkers van de kranten Al-Dustour, Al-Mustaqila, Al-Nas en Al-Parliman. Verder werd alle apparatuur kort en klein geslagen. Volgens enkele medewerkers behoorden de daders mogelijk tot een sjiitische militie. De aanvallen zouden volgen op een serie kritische artikelen over de harde lijn van hun geestelijk leider Mahmoud al-Sarkhi. Meer bij AP via Yahoo

Onderwerp: persvrijheid, irak

BBC komt met nieuw Irak-materiaal

dinsdag 19 februari 2013

Het BBC-actualiteitenprogramma Panorama zal nieuwe informatie onthullen over de wijze waarop de regering Blair tien jaar geleden samen met de Verenigde Staten de oorlog tegen Irak is begonnen. Het programma moet op 18 maart de ether in gaan, twee dagen voor de verjaardag van de inval in 2003. Panorama werkt sinds afgelopen herfst aan het programma, dat komt op een moment dat de BBC veel kritiek krijgt op het interne journalistieke proces na blunders met berichtgeving over onder meer oud-presentator en pedofiel Jimmy Savile. Een beschuldiging in 2004 dat de Blair-regering de dreiging van Irak in een rapport had overdreven, leidde tot een slepend conflict met de regering. Uiteindelijk stapte onder meer topman Greg Dyke op. De Panorama-documentaire zou daarom binnen de BBC met de grootste voorzichtigheid worden samengesteld, meldt The Independent.

Onderwerp: documentaire, irak, bbc

HRW kritisch over Koerdistan

maandag 11 februari 2013

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) uit stevige kritiek op het beleid van de regionale regering van Koerdistan, dat semi-autonoom het Koerdische gedeelte van Irak bestuurt. Veiligheidsdiensten arresteren zonder aanklacht journalisten en anderen met een kritische houding ten aanzien van regeringsfunctionarissen. Mensen verdwijnen zonder proces voor weken en soms zelfs een jaar in de gevangenis. Een wet die het beledigen van functionarissen strafbaar stelt is geschreven (nog niet goedgekeurd) en zou volgens HRW een ernstige stap achteruit zijn op het gebied van de vrijheid van meningsuiting. HRW zet in een uitgebreid stuk uiteen welke aanvallen de vrije meningsuiting in Koerdistan ondergaan.

Onderwerp: meningsuiting, persvrijheid, irak

Irak: journalist twee jaar de cel in

maandag 15 oktober 2012

In het Koerdische gedeelte van Irak is journalist Karzam Karim tot twee jaar cel veroordeeld, op basis van het wetgeving die het ’schaden van overheidsinstellingen’ en ‘ondermijnen van stabiliteit in de regio’ bestraft. Karim schreef voor de Kurdistan Post onder meer over corruptie binnen de veiligheidsdiensten. Volgens familie is Karim tijdens de verhoren geslagen en gemarteld; hij zat voor zijn veroordeling al 11 maanden vast. Karim had op basis van de vaag beworde wetgeving levenslang kunnen krijgen, aldus Human Rights Watch, dat de autoriteiten oproept Karim vrij te laten.

Onderwerp: persvrijheid, irak

Iraakse journalist vermoord

woensdag 1 augustus 2012

In Mosul is een Iraakse journalist van tv-zender Al-Mosul thuis vermoord. Ghazwan Anas (29) zat met zijn familie aan de iftar, de traditionele avondmaaltijd na een dag vasten tijdens de ramadan. Anas werd doodgeschoten, zijn vrouw en moeder raakten bij de aanslag gewond. Het is onduidelijk waarom Anas doelwit was.

Bron: Novum
Onderwerp: geweld, moord, irak

Neurink wint Theodor Award 2012

dinsdag 26 juni 2012

Judit Neurink heeft de Theodor Award 2012 gewonnen voor haar journalistieke werk in Irak. Vrijdag 29 juni wordt de prijs uitgereikt door presentator en naamgever van de prijs Theodor Holman in de Radio 5 talkshow OBA Live. De jury was unaniem in de toekenning van de prijs aan Neurink voor haar morele moed om onder zware omstandigheden haar bijdrage te leveren aan onafhankelijke journalistiek. Neurink werkte in Irak als correspondente voor dagblad Trouw. Ze zette in 2003 een opleiding op voor jonge Koerdische journalisten, het Independent Media Center Kurdistan (IMCK) in Sulaymaniyah. Meer bij HUMAN

Onderwerp: prijzen, irak

Irak pakt ‘ongelicenceerde media’ aan

maandag 25 juni 2012

In Irak heeft de regering onder Nouri al-Maliki aangekondigd dat 44 kranten en radio- en televisiestations hun deuren moeten sluiten. Op de lijst staan naast Irakeze media ook de BBC en de Amerikaanse wereldomroep Voice of America. Er zou volgens de overheid geen sprake van censuur zijn, maar enkel een ingreep op ongelicenceerde media. Safaa Rabie van een Iraaks mediatoezichtcomité zegt dat het “een organisatorische kwestie is, geen aanval op de pers.” Minstens één station (met Amerikaanse financiële steun) zegt wel degelijk over een licentie te beschikken.

Bron: Guardian
Onderwerp: persvrijheid, irak

Iraakse journalist gedood bij bomaanslag

woensdag 4 april 2012

Een Iraakse tv-presentator is gedood door een kleefbom die in zijn auto was aangebracht. Kamiran Salaheddin, die presenteerde voor tv-zender Salaheddin, reed maandagavond in de stad Tikrit van zij werk naar huis toen het explosief afging. De tv-zender was opgericht door Amerikaanse troepen in 2004 en betaald door de provincie. Hij is de tweede journalist dit jaar in Irak is vermoord. Meer bij AFP via Google

Onderwerp: moord, persvrijheid, irak

Journalist Anthony Shadid overleden

vrijdag 17 februari 2012

In Syrië is de gelauwerde buitenlandcorrespondent Anthony Shadid overleden aan vermoedelijk de gevolgen van een zware astma-aanval. Shadid, die in 2004 en 2010 de Pulitzer-prijs voor zijn verslaggeving over het Midden-Oosten en Irak, werkte voor onder meer persbureau Associated Press en kranten Boston Globe, New York Times en Washington Post. NYT-columnist Nicholas Kristof noemt Shadid op Twitter een schoolvoorbeeld voor journalisten: vasthoudend, hard werkend maar altijd met compassie. Shadid was Syrië binnengesmokkeld; er zijn nauwelijks journalisten actief in het land. Fotograaf Tyler Hicks, die met Shadid was meegereisd, heeft het lichaam zelf de Turkse grens overgedragen. Vermoedelijk heeft Shadid een allergische reactie gehad op de paarden waarmee ze Syrië zijn binnengekomen. Hicks probeerde nog een half uur lang om Shadid te reanimeren, maar dat bleek onsuccesvol. Anthony Shadid is 43 jaar geworden. Meer bij New York Times

Onderwerp: journalistiek, overleden, irak

Hoorzitting Bradley Manning van start

vrijdag 16 december 2011

In Fort Meade vindt vandaag de eerste hoorzitting tegen Bradley Manning plaats, de Amerikaanse militair die ervan wordt verdacht dat hij staatsgeheime informatie aan klokkenluidersite WikiLeaks heeft doorgespeeld. Het gaat bijvoorbeeld om de video ‘Collateral Murder’, waarbij een Amerikaanse helikopter in Irak een luchtaanval uitvoerde. Bij die actie vielen diverse doden, onder wie twee medewerkers van persbureau Reuters. De Amerikaanse regering werd door de publicatie van de video en duizenden geheime documenten in verlegenheid gebracht. Manning heeft diverse aanklachten tegen hem lopen en voor sommige aanklachten kan hij zelfs de doodstraf krijgen. Volgens de BBC is het voor het eerst in zestien maanden dat journalisten kunnen zien hoe het met Manning is. Hij zit al sinds juni 2010 vast, waarvan zo’n elf maanden 11 onder slechte condities. In The Guardian is een interview te lezen met de hacker die Manning aangaf bij de Amerikaanse autoriteiten.

Onderwerp: informatie, internet, rechtszaak, irak


reageer

Kritiek op nieuwe wet Irak

donderdag 14 juli 2011

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft de Iraakse autoriteiten opgeroepen een wet op de vrijheid van meningsuiting te herzien. Het huidige wetsvoorstel bevat elementen die de vrijheid beperken. Vage omschrijvingen waarbij autoriteiten mogen ingrijpen ‘uit publiek belang’ of ‘ter bescherming van publieke moraal’ kunnen worden misbruikt. Volgens HRW zijn er ook plannen om het beledigen van ‘heilige symbolen of personen’ strafbaar te stellen. De wet zou verder het recht op samenscholing gunnen, maar in enkele artikelen diezelfde rechten weer inperken. Volgens de mensenrechtenorganisatie is het de laatste jaren moeilijker geworden om te protesteren. Demonstranten en journalisten zien zich nog steeds geconfronteerd met geweld, soms uit sectarische hoek, maar vaak ook vanuit de overheid.

Onderwerp: meningsuiting, irak

Reuters-journalist gedood bij aanslag

woensdag 30 maart 2011

Bij een bloedige aanslag op een gemeentekantoor in de Iraakse plaats Tikrit, waarbij op dinsdag 56 mensen zijn omgekomen, is ook freelance journalist Sabah al-Bazi gedood. Al-Bazi werkte naast Reuters ook voor CNN en het Iraakse satellietstation al-Arabiya. Nadat zelfmoordterroristen zich bij de ingang hadden opgeblazen, namen gewapende mannen diverse gijzelaars, die kort daarna werden geëxecuteerd. Er volgde een vuurgevecht met de gewaarschuwde politie, waarbij ook granaten werden geworpen. Al-Bazi, buiten het pand, werd door rondvliegend metaal geraakt. Alastair Macdonald, tussen 2005 en 2007 hoofdredacteur bij Reuters’ Baghdad-kantoor, herinnert al-Bazi als een journalist met niet-aflatende energie. Bij de terreuractie gisteren vielen naast de doden ook bijna honderd gewonden. Meer bij The Guardian / In memoriam bij Reuters

Onderwerp: geweld, irak

Irak: inval bij persvrijheidsorganisatie

maandag 28 februari 2011

In Irak heeft het Iraakse leger om twee uur ’s ochtends een inval gedaan in de kantoren van ‘Journalistic Freedoms Observatory’, een organisatie die zich bezighoudt met de persvrijheid en mensenrechten. Een groep van 20 gewapende mannen verschafte zich toegang tot de kantoren in Baghdad en deed uitgebreid onderzoek. Er werden computers, externe harde schrijven, mobiele telefoons, cd’s, papieren en kogelwerende vesten en helmen met ‘PRESS’-indicaties in beslag genomen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) is ontzet over de inval, die volgens woordvoerder Joe Stork aantoont dat de Iraakse regering geen afwijkende geluiden duldt.

Onderwerp: onafhankelijkheid, persvrijheid, irak

Iraakse journalist vermoord

maandag 21 februari 2011

Vorige week is in de Iraakse stad Mosul een journalist doodgeschoten toen hij zijn woning verliet. De vijftigjarige Hilal al Ahmadi werkte voor meerdere kranten in de regio en stond bekend als kritische journalist. Journalistenverbond IFJ wijst op twee onopgeloste moorden op journalisten uit 2010. “Het gebrek aan zichtbare achtie tegen geweld tegen mediapersoneel is een gevaarlijk teken aan de wand. Het moedigt nieuwe aanvallen aan; de Iraakse autoriteiten moeten een einde maken aan deze cultuur van straffeloosheid”, aldus IFJ-voorzitter Aidan White.

Onderwerp: geweld, irak

Wikileaks lekt 400.000 Irak-documenten

maandag 25 oktober 2010

Klokkenluidersite Wikileaks domineert weer het wereldnieuws. Dit keer met de publicatie van bijna 400.000 documenten over de Irak-Oorlog, het grootste lek ooit in de Amerikaanse geschiedenis. Eerder kwam Wikileaks met 90.000 documenten over de oorlog in Afghanistan. Ook dit keer werkte de site samen met The Guardian, The New York Times, Der Spiegel en Le Monde. De documenten wijzen uit dat honderden gevallen van moord, marteling en verkrachting door Iraakse veiligheidsdiensten met behulp van de VS in de doofpot zijn gestopt. Lees verder

Onderwerp: bron, conflict, informatie, internet, journalistiek, overheid, irak


reageer

‘CNN onderdrukte Irak-video’

maandag 20 september 2010

Michael Ware, een Australische oorlogscorrespondent, stelt dat hij tijdens zijn werk voor nieuwszender CNN in Irak getuige was van een oorlogsmisdaad, maar dat CNN het betreffende videomateriaal te schokkend vond om uit te zenden. Ware, die lijdt aan post-traumatisch stresssyndroom, deed zijn uitspraak in een documentaire waarvan het laatste deel vanavond wordt uitgezonden op de Australische televisie. Hij was er getuige van hoe een Amerikaanse soldaat een bewapende jongen achter in zijn hoofd schoot, waarna deze er twintig minuten over deed om te sterven. Het ging volgens Ware “technisch gezien” om een overtreding van de Geneefse Conventies - en een “kleine oorlogsmisdaad, als zoiets al bestaat.” Ware zegt zich tijdens het incident plots te hebben gerealiseerd dat hij zich drukker maakte om de kadrering van het beeld, dan wat de stervende man doormaakte. Meer bij Brisbane Times

Onderwerp: censuur, documentaire, journalistiek, video, irak

Voorlopige stand Irak: 230 mediadoden

donderdag 9 september 2010

Twee weken geleden vertrok de laatste gevechtseenheid van het Amerikaanse leger uit Irak. Er blijven nog tienduizenden soldaten achter voor wat officieel ‘training en advies’ heet. Persvrijheidsorganisatie Reporters without Borders publiceert The Iraq War : a heavy death toll for the media, een rapport over zeven jaar Amerikaanse bezetting, met daarin ontluisterende getallen. Sinds de Tweede Wereldoorlog was geen conflict zo dodelijk voor journalisten en mediapersoneel. Lees verder

Onderwerp: geweld, moord, irak

Irak: cameramannen gedood bij aanslag

maandag 10 maart 2014

Bij een aanslag, afgelopen zondag in Irak, zijn tientallen doden gevallen. Onder hen bevinden zich twee journalisten van tv-zender Al Iraqia. Met de dood van cameramannen Muthanna Abdul Hussein en Khaled Abdel Thamer komt het totale aantal omgekomen mediawerkers sinds oktober vorig jaar op veertien. Bij de aanslagen op een controlepost in de noordelijke stad Hilla kwamen in totaal 32 mensen om. Secretaris Jim Boumelha van de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) roept de Iraakse regering hernieuwd op om de bescherming van mediawerkers een topprioriteit te maken. Bij gebrek aan gerichte bescherming blijft het zaak “waakzaam te blijven en alles in te zetten om je eigen veiligheid te garanderen”, aldus Boumelha.

Onderwerp: geweld, irak

Irak moet veiligheid journalisten garanderen

dinsdag 21 januari 2014

De Iraakse autoriteiten worden opgeroepen om meer te doen om de veiligheid van journalisten te garanderen na de moord op journalist Firas Mohammed Attiyah. Attiyah, werkzaam voor Fallujah TV, kwam om bij een bomaanval in Khaldiyah. Zijn broer en Muayad ibrahim, een verslaggever voor Al-Anbar TV, raakten gewond bij de aanslag. Volgens de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) staat Irak op plek twee in de lijst als het land waar de meeste journalisten worden gedood. Vorig jaar vielen er dertien doden in Irak. Sinds 2003 kwamen zeker 300 journalisten om in het land. Meer bij IFJ

Onderwerp: moord, persvrijheid, irak

Irak: twee journalisten gedood

maandag 7 oktober 2013

Op zaterdag zijn in Irak twee journalisten van het Iraakse televisiestation Sharqiya vermoord. Verslaggever Mohammed Karim al-Badrani en cameraman Mohammed Ghanem werden in Mosul doodgeschoten. Volgens een collega, die anoniem wenste te blijven, zouden er doodsbedreigingen van militante groeperingen zijn binnengekomen na reportages van Karim en Ghanem over de veiligheidssituatie in de Noord-Irakese stad. Naast voortdurende bedreigingen en intimidatie van journalisten door zowel militanten als de overheid zelf (er worden regelmatig redactiekantoren gesloten en uitzendlicenties ingetrokken, red.) is het geweld in Irak sowieso weer opgelaaid. Het afgelopen weekend was bijzonder bloedig: er vielen er bij aanslagen 73 doden. In oktober vielen er 229 doden stelt Iraq Body Count, dat het dodental onder burgerslachtoffers bijhoudt. Meer bij Global Post

Onderwerp: persvrijheid, irak

Amnesty boos over behandeling Manning

maandag 24 januari 2011

Amnesty International heeft bij de Amerikaanse autoriteiten aangedrongen op een betere behandeling van Bradley Manning, de soldaat die wordt verdacht van het overhandigen van informatie aan klokkenluiderssite WikiLeaks. Hoewel Manning nog nergens voor is veroordeeld en zijn rechtszaak nog moet beginnen, zit hij 23 uur per dag in eenzame opsluiting. Daarnaast moest hij - vanwege vermeend zelfmoordrisico - zijn kleren afstaan. Na protesten van zijn advocaten zijn die beperkingen opgeheven. Manning wordt wel elke vijf minuten gecontroleerd en wakker gemaakt als hij slaapt buiten de daarvoor toegewezen uren. Volgens de autoriteiten zijn die controles een gevolg van Mannings Prevention of Injury-status. Woordvoerster Susan Lee van Amnesty stelt dat bewezen is dat langdurige eenzame opsluiting de mentale stabiliteit ondermijnt. “Het kan Mannings geschiktheid zichzelf te verdedigen ondermijnen”, aldus Lee. Indien hij wordt veroordeeld, kan Manning 52 jaar cel krijgen.

Onderwerp: gevangenschap, informatie, irak

Zoek in het Archief vaknieuws


april 2014
Z M D W D V Z
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

De Journalist 1896-1950