word studentlid

— dinsdag 22 september 2009, 08:56 | 8 reacties, praat mee

Talentenklas onderzoeksjournalistiek

Ad van Liempt, publicist en hoofdredacteur Geschiedenis bij de NPS, is met een aantal journalisten bezig om een talentenklas voor onderzoeksjournalistiek samen te stellen. Dat zei hij maandagavond tijdens de eerste VVOJ-café van het nieuwe seizoen. Op die manier kan mogelijk de krantenjournalistiek haar relevantie terug worden gegeven. "De bedoeling is dat de grootste talenten van de verschillende journalistenopleidingen bijeen worden gebracht, alwaar zij een gedegen opleiding tot onderzoeksjournalist krijgen en tegelijkertijd ook daadwerkelijk op onderzoek uit gaan. Wij hopen dat aan het einde van de cursus zij zo waardevol zijn geworden voor de journalistiek in Nederland, dat ze worden weggekocht. Op deze manier proberen we de Nederlandse onderzoeksjournalistiek een impuls te geven", aldus Van Liempt. Meer bij De Nieuwe Reporter Laatste wijziging: 22 september 2009, 11:32

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

8 reacties

Alexander Pleijter, 22 september 2009, 13:08

Een (voorlopig) korte aanvulling omdat dit ietwat kort door de bocht is. Het plan is om een select groepje talentvolle afgestudeerden van journalistieke opleidingen een baan aan te bieden op een onderzoeksredactie. Onder leiding van een ervaren hoofdredacteur gaan ze aan het werk als onderzoeksjournalisten. Deze onderzoeksredactie doet onderzoeksprojecten en levert de resultaten aan andere redacties. En dan niet per se aan krantenredacties, maar ook voor tv, internet en radio. Ergo, een soort ‘productiehuis voor onderzoeksjournalistiek’.

Dus:
- geen klasje, maar een serieuze onderzoeksredactie
- niet om kranten hun relevantie terug te geven, maar om meer onderzoeksjournalistiek te realiseren, ongeacht voor welk medium dan ook

De bewuste onderzoeksredactie (plus financiering) moet nog op poten gezet worden, maar de plannen zijn inmiddels uiterst serieus.

Wouter, 22 september 2009, 13:15

Ik zou hier graag meer over willen weten! Hoe kan ik dit ‘project’ volgen en kan het selecte groepje zich ergens aanmelden of worden deze talenten geselecteerd?

Een goed initiatief, maar het ligt inderdaad iets genuanceerder dan in het artikel naar voren komt!

Claudia, 22 september 2009, 13:21

Oooh super gaaf! Fijn dat dit soort initiatieven gewoon uitgevoerd kunnen worden. Ik begin in februari met een pre-master journalistiek aan de VU. Hopelijk kan ik hier in 2011 ook nog aan mee doen!

Alexander Pleijter, 22 september 2009, 14:14

Leuk dat jullie zo enthousiast reageren. Nog even geduld, er moet eerst nog een hoop geregeld en georganiseerd worden. Een manier om het ‘project’ te volgen is er nog niet. Houd Villamedia in de gaten, dan hoor je er vast meer over op termijn.

Wouter, 22 september 2009, 15:09

Alexander, dank voor de aanvullende informatie!

Ik houd de ontwikkelingen met buitengewone belangstelling in de gaten. Tegen de tijd dat er meer bekend is hoop ik aan te kunnen sluiten bij het het selecte groepje talenten…Hulde voor het initiatief!

Micha Kat, 22 september 2009, 23:32

Mag ik vast wat interessante onderwerpen aandragen voor deze elite-groep van ‘onderzoeksjournalisten?’

1. Onder de aanhang van de PVV bevinden zich relatief veel fascisten, crininelen en pedofielen. Is Geert Wilders ook zelf een crypto-fascist en een pedofiel?

2. In veel volkswijken worden mensen die eigenlijk PvdA willen stemmen geintimideerd door Wilders-aanhangers om PVV te gaan stemmen. Dat gaat ver. Wat zijn precies de misdadige praktijken waarmee de PVV kiezers ‘steelt’ van de PvdA?

3. Er wordt een misdadig ‘complot’ gesmeed de oude kwaliteitsmedia zoals NOS Journaal en NRC Handelsblad die als enige de zogenaamde ‘duiding’ bieden waarop de burger bij uitstek zit te wachten in diskredite te brengen ten faveure van leugenachtige en bij uitstek malafide internet-websites. Wie zijn de actoren in dit demonische spel en door welke frustaties, haatgevoelens en rancunes worden zij voortgedreven?

Voor nog meer ideen voor deze ‘elite-groep’ van ondezoeksjournalisten kunt u zich altijd tot mij wenden!

Chaimae Lahbichi, 14 december 2009, 17:47

Ha, wat een leuk en goed initiatief. Onderzoeksjournalistiek in Nederland staat nog in de kinderschoenen en wordt naar mijn mening te weinig platform geboden. Dus dit juich ik ontzettend toe!

W

Chaimae, 14 december 2009, 17:48

Een technisch foutje.

Mare, we zijn inmiddels een paar maanden verder. Hoe staat er nu mee?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.