word studentlid

— vrijdag 18 mei 2012, 12:57 | 2 reacties, praat mee

Remarque op matje bij ‘makke schapen’

Hoofdredacteur Philippe Remarque van de Volkskrant is door de redactieraad op het matje geroepen. Directe aanleiding: een stukje in de Nieuwe Revu waarin de hoofdredacteur de redactie opvoert als 'makke schapen'. De gewraakte passage in het weekblad stond spoedig op Twitter in de retweet-mode. Zodat nog meer mensen konden lezen wat Remarque vindt van zijn eigen journalisten: ‘Een stel makke schapen, allemaal bang om hun baan kwijt te raken’. Laatste wijziging: 18 mei 2012, 15:06

De redactieraad van de Volkskrant ging verhaal halen bij Remarque. Een grappenmaker op de redactie stuurde een foto rond van een wagen volgeladen met schapen op weg naar de markt, voorstellende de redactie met Remarque aan het stuur. In een verklaring aan de redactie beweert Remarque dat hij het “op die manier natuurlijk” niet gezegd heeft, “want zo denk ik niet over de redactie.” 

Wat er wel gebeurde, schrijft Remarque in een mail aan de redactie. Hij sprak tijdens een boeksigneer-evenement in de Bijenkorf met verslaggever Robert Vuijsje over zijn vader, Bert Vuijsje, die het destijds moeilijk had bij de Volkskrant als adjunct-hoofdredacteur. Hem werd het leven zuur gemaakt. Tegenwoordig is de sfeer niet meer zo zuur op de redactie, reageerde de hoofdredacteur. “Ik maakte wat grapjes, maar die zijn te scherp en te hard samengevat in de Revu gekomen.”

Aanvullend: “Ik was daar omdat mjn echtgenote (columniste Sylvia Witteman, red.) ook een signeersessie gaf. Zo kwam ik in gesprek met Robert. Er liep iemand met hem mee, maar ik wist niet dat het een verslaggever van de Nieuwe Revu was.”

Voor de redactieraad is daarmee de kous af. Voor Remarque was het een wijze les. “Ik moet voorzichtiger zijn met grapjes, is mijn conclusie. Sorry voor het ongemak.”

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Rob van der Hilst, 19 mei 2012, 18:44

Soort grachtengordelakkefiet dus. Dorps dus. Enzovoorts dus. :-)

r heijm, 19 mei 2012, 19:13

Zuur zijn ze dus wel. Vanwege de kous, die toch wel snel af was .. mak, wat is mak. Lame-ish, om even over te schakelen op Angelsaks (in welk geval men meestal spreekt van eend, dit terzijde).

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.