word studentlid

— dinsdag 13 maart 2012, 11:55 | 15 reacties, praat mee

Ondergang De Pers scheelt banen bij Wegener

Rob Vunderink, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van Wegener, zegt tegenover Omroep Gelderland dat het verlies van werkgelegenheid bij Wegener groter zou zijn dan de eerder aangekondigde 300-350 banen, als De Pers zou blijven bestaan. De overeenkomst tussen de Wegener-top en uitgever Boekhoorn, waarbij laatstgenoemde een afkoopsom van 45 miljoen euro ontvangt, noemt de COR-voorzitter 'ongelukkig'. Wegener geeft de krant sinds 2009 uit, maar de gratis kwaliteitskrant was nooit winstgevend. Volgens Wegener komt dat door slechte advertentie-inkomsten. Volgens Vunderink loopt nog een intern onderzoek of het werkelijk zo beroerd gesteld is met de advertentiemarkt. Laatste wijziging: 14 maart 2012, 12:54

Bekijk meer van

Wegener

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

15 reacties

Spinhof, 13 maart 2012, 13:33

Nooit heb ik begrepen waarom Wegener De Pers in 2009 (deels) heeft overgenomen. Ook dat mag in het onderzoek meegenomen worden. Is dat het management te verwijten? Is het te wijten aan foutief beleid en slechte (onvolledige)informatie over de financiële marktpositie van De Pers?

Ben Ackermans, 13 maart 2012, 14:15

Tevredenheid is geen welgekozen woord. Natuurlijk zijn Wegener-redacteuren blij dat het bedrijf van die door een maffe deal veroorzaakte molensteen verlost is. Maar dat dat ten koste gaat van de banen van De Pers-collega’s geeft geen blijdschap. Eerder plaatsvervangend schaamrood.

Rosa, 13 maart 2012, 14:49

Wat een wanstaltige reactie zeg. Verwelkomen, tevredenheid. Echt onder elke maat. De kwaliteit en originaliteit van de Pers lag ver boven dat van de wegener stukjes. En nu verwelkomen de makers daarvan ondergang van het kwalitatief superieure krantje. Kleinzielig.

Jan-Jaap Heij, 13 maart 2012, 14:51

We hadden het, voor de goede orde, ondanks de niet per se gelukkige kop van die stukjes, ook niet zo opgevat.

Jan-Jaap Heij, 13 maart 2012, 14:51

Ik doelde op reactie 2 :-)

SamJad, 13 maart 2012, 16:03

Verbaasd heb ik dit bericht gelezen. Hmm ik zit op een Wegener-redactie en we staan hier niet te springen van blijdschap dat onze collega’s van de Pers de laan uit worden gestuurd. Op onze redactie is er sowieso niets gevraagd hoe onze gemoedstoestand in deze is.  Maar ik wens de redactieleden van de Pers heel veel succes en hopelijk vinden zij een nieuwe eigenaar/uitgever. Ik las het graag tijdens mijn pauze..

Rob, 13 maart 2012, 16:53

Ik zie geen citaattekens bij het woord ‘tevredenheid’. Misschien is het niet Vunderinks woordkeuze maar die de verslaggever. Het woord ‘verwelkomen’ uit de kop kom ik in het artikel nergens tegen.
Daarmee lijkt het stuk wel erg op scherp gezet.
De ondergang van de Pers is een verlies voor de journalistiek en een persoonlijk drama voor de werknemers. Maar laten we ook reeel blijven: de enige reden dat de Pers nog bestond was de bizarre deal die ooit gesloten is met Wegener. Anders had Boekhoorn er al lang een einde aan gemaakt. En in dat opzicht kan ik Vunderink wel gelijk geven dat Wegener door deze deal van een loden last is verlost, hoe sympathiek die last ook was. En hoe triest ook voor de mensen van de pers. Maar blijf ook objectief: een verlies op de deal van 80 miljoen in, wat was het: 3 jaar? Voor wie die deal wil overnemen, beitel ik morgen een standbeeld.

Rob Vunderink, 13 maart 2012, 18:20

Ik heb gezegd: er bestaat onder Wegenercollega’s professionele waardering voor De Pers, maar er is geen bereidheid daarvoor te betalen met de eigen baan. Omroep Gelderland heeft er niet voor gekozen dit als citaat te vermelden.

Paul Disco, 13 maart 2012, 20:10

Ben ik de enige die de potentie van De Pers ziet? Het merk kan best zonder een dagelijks dagblad. Ik snap heel goed dat Wegener van het contract afwil, die overeenkomst was een meesterzet van Mountain Media. Ik begrijp ook dat een investeerder als Marcel Boekhoorn De Pers wil opheffen. Maar ik geloof niet dat De Pers nu nog steeds 60.000 euro per dag verliest. Ik geloof ook niet dat alle adverteerders blij zijn met het verscheiden van De Pers, al was het alleen al vanwege het unieke Umfeld. Ik geloof wel dat Wegener andere prioriteiten had dan de exploitatie van De Pers. Waarom niet de huidige site voortzetten, die ook mobiel bovengemiddeld aangenaam is te lezen, met -eventueel- een wekelijks magazine en een videokanaal? En dan ook de gedachte laten varen dat een marge van 20% nodig is. Gewoon normale winstmarge: rente op de bank vermeerderd met ondernemersrisico.

Paul Disco, 13 maart 2012, 21:44

@Rob Vunderink
Ik zou me er niet druk over maken. Ieder weldenkend mens snapt dat journalisten van Wegener niet hun baan willen verliezen aan een mooi, maar kostbaar project, waarvoor Wegener 86 miljoen euro betaalde aan Mountain Media van Marcel Boekhoorn.
Evenmin zou ik me bekommeren over een onderzoek naar de beroerde advertentiemarkt. Die situatie kun je zo lezen in het Mediafeitenboekje, de outlook van PWC en ze vertellen het je bij het NUV ofwel het Cebuco. Het bedrag dat je eventueel zou missen is helaas een fractie van de som geld die Wegener jaarlijks overboekt aan Mecom. Ik zou me daar een beetje op focussen als OR.

Dolf Rogmans, 14 maart 2012, 11:58

Tekst stuk is aangepast, omdat Omroep Gelderland op de site niet langer meldt dat Vunderink zegt dat personeel van Wegener blij is met het verdwijnen De Pers.

Jasper Mulder, 15 maart 2012, 15:18

@Dolf Rogmans. Wat een vreemde reactie. Je plaats het bericht niet-gecheckt door op je site, wat ik al vreemd vind gezien de boude uitspraken die erin werden genoemd. Vervolgens blijkt er niets van te kloppen, je prutst wat andere zinnen in het stuk, en legt alle verantwoordelijkheid ervoor bij Omroep Gelderland. Luie en onzorgvuldige journalistiek, zou ik zeggen.

Dolf Rogmans, 15 maart 2012, 16:40

@ Jasper Mulder: Villamedia vat (al bij 15 jaar!) nieuws over media uit andere media samen. Daarnaast publiceren we eigen stukken. Een werkwijze die bv ook op de site van de NOS en NRC wordt gehanteerd. Mochten de media die wij citeren later hun keutel intrekken, dan doet wij dat ook.

Rob, 16 maart 2012, 09:04

Leuk man, zo snel gelijk krijgen. Maar wel triest dat Rob Vunderink daarmee landelijk te kakken is gezet. @Dolf, misschien moet je je werkwijze herzien. Villamedia heeft zelf verantwoordelijkheid voor zijn publicaties en kan die niet ‘doorlinken’ naar Omroep Gelderland. Als journalist heb je de taak om boude uitspraken in media te checken bij de bron. En dat de gebruikte termen vragen opwierpen, blijkt wel uit mijn post op 7.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.