word studentlid

— woensdag 9 oktober 2013, 11:49

Protest tegen omroepbezuinigingen

Protest tegen omroepbezuinigingen
Foto: Joyce Hoedelmans

UPDATE Duizenden omroepmedewerkers en sympathisanten van de publieke omroep hebben zich woensdagochtend verzameld op het Malieveld in Den Haag. Ze protesteren tegen de bezuinigingen van het kabinet. De publieke omroepen moesten al 200 miljoen euro inleveren, maar het huidige kabinet besloot om daar nog eens 100 miljoen euro bovenop te doen. Met de demonstratie hoopt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) die laatste bezuiniging van 100 miljoen euro op de omroepen van tafel te krijgen. Dat liet NPO-voorman Henk Hagoort weten aan het ANP. Laatste wijziging: 10 oktober 2013, 11:54

Onder de noemer ‘Onze programma’s bezuinig je niet 123 weg’ voerden de publieke omroepen de afgelopen weken actie tegen de bezuinigingsplannen van Dekker. Rond het middaguur is de petitie tegen extra bezuinigingen aangeboden aan staatssecretaris Sander Dekker. Ruim 261.000 mensen hebben die ondertekend. In een interview met NU.nl liet Dekker weten geen “geen verrassingen of cadeautjes in de binnenzak” te hebben.

De protestdag in vogelvlucht
12:25
261. 264 mensen tekenen petitie tegen bezuinigingen. De petitie is overhandigd aan staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij zei het volgende tegen omroep Max: “We moeten de tijd nemen om te bedenken hoe we deze bezuinigingen gaan toepassen.”

“Ik ben voor een publieke omroep die unieke programma’s maakt. Mooie documentaires, mooie reportages. De programma’s moeten de moeite waard zijn om geld in te steken. Er moet scherpte worden aangebracht in de programma’s. Er zijn momenteel programma’s bij die de commerciële omroepen ook kunnen maken. In de aanloop naar 2016 moeten we samen gaan bepalen hoe we deze bezuinigingen gaan toepassen.” Er was veel boegeroep tegen Sander Dekker toen hij de petitie in ontvangst nam.

12:40
Martijn van Dam (PvdA) tegen omroep Max: “Zonder dat je de kracht van de publieke omroep aantast, kan dat geld ook echt wel uit een andere bron komen. We hebben nog wel tijd om te zien of het wel gaat werken. Ik ben ervan overtuigd dat het kan.”

13:15 Einde protest.
Jan Slagter (directeur omroep Max): “Ik ben niet blij met het antwoord van Sander Dekker. Die 100 miljoen is teveel. Het wordt teveel gegooid op de crisis, maar dat klopt natuurlijk niet. De politiek is er niet voor om dingen aan mensen op te leggen die ze niet willen. Wij gaan door tot die 100 miljoen van tafel is.”

Social Media reacties
https://twitter.com/ronaldgiphart/status/387859314565980162
https://twitter.com/jandejong/status/387852066456363008
https://twitter.com/NOSRadio1/status/387852565154889728
https://twitter.com/lalalalinder/status/387868082053451776
https://twitter.com/Jeroen_Grueter/status/387867485024051200
https://twitter.com/De_Storm/status/387874314647003136
https://twitter.com/pieterbroertjes/status/387875016312119296
https://twitter.com/LexrunNOS/status/387664569097027584
https://twitter.com/Jeroen_Grueter/status/387867485024051200
https://twitter.com/gwschuit/status/387878095505850368
https://twitter.com/KeesVee/status/387871902959960064
https://twitter.com/debatop2/status/387874167040655360
https://twitter.com/hoxha/status/387885439346307072
https://twitter.com/gertjansegers/status/387888329586270208

Media-overzicht
NRC Next lost in de krant het hele bezuinigingsprobleem op:
Uitzendrechten voor een jaar eredivisievoetbal? 17 miljoen euro
Een jaar radio 5? 16 miljoen euro
Programma’s over de samenleving zoals Je zal het maar hebben en De rijdende rechter? 97 miljoen euro per jaar
Schrap deze drie en de bezuinigingen van de publieke omroep zijn rond.

Ook de Volkskrant schetst een kostenplaatje. Wat kosten die programma’s nou eigenlijk? Probleem: De NPO wil niet bekendmaken hoeveel televisieprogramma’s kosten. Jan Slagter, directeur van Omroep Max, legt uit waar deze geheimzinnigheid vandaan komt. ‘Uit vrees voor de onderhandelingspositie met producten.’ Toch wil hij best wat bedragen noemen.
Hoogstaand drama zoals Moeder ik wil bij de Revue kost 250.000 euro per aflevering. Voor Heel Holland Bakt betaalde Omroep MAX 70.000 euro per uitzending. Ja, dat is veel geld, maar, zo oppert Slagter in de Volkskrant: ‘televisie maken kost nou eenmaal geld’.

Geenstijl steekt - niet geheel verrassend - hun standpunt niet onder stoelen of banken. De publieke omroep? Weg ermee. En Twitter vooral mee op #123wegermee. Het acht-uur-journaal is een ‘staatsjournaal, dat harder kijkt naar de politieke kleur van het nieuws dan naar de nieuwswaarde ervan’, is een van hun argumenten om de publieke omroep is zijn totaliteit weg te bezuinigen.

Ook Elsevier vindt het belangrijk om de kosten van Hilversum op een rijtje te zetten. Daarnaast stellen zij dat we ons wat vaker moeten afvragen of wij in Nederland nog steeds een door de staat gefinancierd omroepbestel willen. Deze principiële vraag moeten wij ons eerst - onafhankelijk van andere, met name financiële kwesties, stellen.

Het NRC Handelsblad negeert de protesten, houdt vast aan de bezuinigingen, en focust op de drie toekomstscenario’s voor de publieke omroep. De Raad van Cultuur zal voor 31 januari een advies uitbrengen over het nieuwe bestel. Dit zijn de drie toekomstscenario’s:
1. Breder - De publieke omroep wordt breder. Het budget is hoger dankzij meer reclame of meer geld van kabelmaatschappijen. De NPO hoeft geen genres te schrappen. De kijkcijfers blijven stabiel.
2. Smaller - De publieke omroep wordt smaller. De NPO schrapt alle reclame en beperkt zich tot vijf speerpunten: journalistiek, Nederlandstalig drama en documentaire, kinderprogramma’s, kennis en cultuur, evenementen. Er is geen geld meer voor amusement, human interest en sport. De kijkcijfers dalen.
3. Er verandert niets - De publieke omroep blijft hetzelfde. Te verwachten gevolgen: het Rijk geeft minder subsidie, reclame-inkomsten dalen, programmabladen verkopen slechter en kijkers kopen minder dvd’s en cd’s. Zonder duidelijke prioriteiten verwatert de publieke omroep.

De Postonline plaatst een video, waarin Theodoor Holman, Bert Brussen en Fleur Agema zich - op humoristische wijze - keren tegen de Publieke Omroep. Opvallend, want Theodoor Holman maakt drie keer per week het radio 5-programma OBA Live voor de publieke omroep Human. Hij verdient daarmee driekwart van zijn maandinkomen. Bert Brussen maakt één keer per week de rubriek Browsen met Brussen bij het radio 1-programma Vrijdagmiddag Live van de Avro. Hij verdient daarmee de helft van zijn inkomen.

Lezers van De Telegraaf stellen dat de Nederlandse Publieke Omroep genoeg heeft aan twee zenders. Driekwart van de bijna vierduizend deelnemers aan ‘De Stelling’ vindt dat er best nog wat van dat budget van de publieke omroep af kan. Dan zouden vooral de salarissen van bepaalde presentatoren het moeten ontgelden.
Minder zenders vindt 56 procent van de respondenten een aantrekkelijke manier om geld te besparen. De publieke omroep helemaal opheffen noemt meer dan de helft een serieuze bezuinigingsmaatregel. Maar nog meer mensen (67 procent) zeggen toch het Journaal niet te kunnen missen. Ook zijn de documentaires van de publieken populair: de helft wil die absoluut blijven zien. Het minst populair zijn de kerkdiensten op televisie en jongerenprogramma’s.

Reacties
VVD’er Matthijs Huizing noemt het uitzenden van protest spotjes begin oktober bij Pauw en Witteman ‘oneigenlijk gebruik van zendtijd’.

NPO-bestuursvoorzitter Henk Hagoort vindt dat de protesten niet verkeerd zijn. ‘We hebben eerder al 200 miljoen euro bezuinigd’, zegt hij bij Pauw en Witteman. Dat bedrag werd toen weggehaald bij zaken die ‘geen programma’s’ zijn. Maar als de bezuinigingen doorgaan, ‘hebben we binnenkort geen publieke omroep meer’.

Wáárom er een NPO moet zijn, moet volgens Hagoort gevraagd worden aan het publiek. ‘Zij snappen best dat er een verschil is met de commerciële omroep.’ Er zijn programma’s die niet iedereen aanspreken, maar het (de NPO) is er voor iedereen.’ De NPO doet mee aan de bezuinigingen, benadrukt Hagoort, maar de hoogte van de bezuiniging steekt hem. Op een bedrag van 900 miljoen euro, wordt 300 miljoen gekort. ‘Dat vind ik veel teveel.’

Huizing: de discussie moet eerst gaan over wat nou de taak is van de publieke omroep. ‘Die wordt nu zo breed dat er teveel discussie over is.’

Ook NRC-Belg Peter VanderMeersch roert zich nog even in het omroepdebat bij de VARA talkshow. Wat hem betreft kunnen veel programma’s die nu bij de NPO zitten, best ‘door de markt’ gemaakt worden: Atlas, De allerslechtste chauffeur, Boer zoekt Vrouw.

Voor cabaretier Dolf Janssen is het ‘duidelijk’ dat er programma’s gaan verdwijnen als je een zender schrapt. ‘De commerciëlen willen geld verdienen. Programma’s voor iedereen, reclame maken en geld. De publieke omroep maakt programma’s vanuit overtuigingen’, zegt hij bij P&W

De PVV gaat volgens CDA’er Pieter Heerma mee met PvdA en VVD in de bezuinigingen. ‘Vinden 25-30 miljoen bezuinigen op regionale omroep ook genoeg’, meldt de CDA’er via Twitter. Het CDA zelf maakt zich ‘grote zorgen’ over de bezuinigingen. Met name de pluriformiteit, onafhankelijkheid en toegankelijkheid verdienen aandacht, stelt de partij op de website.

D66 weigert 100 miljoen extra te bezuinigen op de PO, laat Kamerlid Kees Verhoeven weten via Twitter.

Ook de SP is tegen. Volgens de socialisten gaat de bezuiniging ‘veel te ver’ en leidt dit ‘tot een verschraling van het programma-aanbod’. Via de website riepen ze ook op om vooral naar het Malieveld te komen.

De PVV is de grootste voorstander van bezuinigingen, meldt NOS Radio1-verslaggever Marcel Bril. PVV’er Bosma vindt de bezuinigingen gerechtvaardigd omdat ‘de linkse staatsomroep’, zoals hij de publieke omroep betitelt ‘anti PVV-propaganda uitzendt’.

Volgens Bril heeft de PvdA de bezuinigingen ‘moeten slikken’ in de onderhandelingen met de VVD. Woordvoerder Martijn van Dam wil wel dat er snel duidelijkheid komt over wat er nou gaat gebeuren, zodat de omroepen zich daarop kunnen voorbereiden.

NOS directeur Jan de Jonge benadrukt na afloop van het protest dat de NPO goedkoop programma’s kan maken. ‘We zijn echt een van de goedkoopste van Europa’, zei hij in Stand.NL

[foto: Joyce Hoedelmans, via Twitter]

 

Bekijk meer van

NPO

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.