mgm nvj maart

— donderdag 3 mei 2012, 08:47 | 0 reacties, praat mee

‘Persvrijheid nog niet gewaarborgd’

Een jaar zonder grote incidenten op het gebied van persvrijheid in Nederland, maar er is wel werk aan de winkel voor Nederland op het gebied van wetgeving om de persvrijheid goed te kunnen waarborgen. Dat constateert Wouter Hins, hoogleraar mediarecht aan de Universiteit van Leiden naar aanleiding van de presentatie van de derde nationale Persvrijheidsmonitor, die vandaag wordt gepresenteerd op de Dag van de Persvrijheid. "Zorg is er over het uitblijven van een wettelijk regeling voor journalistieke bronbescherming. Deze laat nog altijd op zich wachten, ondanks een duidelijke aanbeveling op dit punt uit Europa, twee uitspraken van het Europese hof en een advies van de Raad van State, dat al meer dan twee jaar bij de minister ligt. Een wet kan ervoor zorgen dat journalisten en hun bronnen beter beschermd worden bij huiszoekingen, het afluisteren van telefoongesprekken en het vorderen van beeldmateriaal.” Laatste wijziging: 3 mei 2012, 15:29

De Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) is volgens Hins nodig aan herziening toe. “De huidige regering besteedt vooral aandacht aan het terugdringen van oneigenlijke en omvangrijke verzoeken om informatie, een belang van de overheid. Aanpassing van de WOB aan internationale ontwikkelingen die de openbaarheid van overheidsinformatie uitbreiden, zou meer prioriteit moeten krijgen. Dat is in het belang van iedere burger, ook van journalisten.” 

Verder biedt de monitor een overzicht van gewelds- en bedreigingsincidenten tegen journalisten en een overzicht van in het oog springende rechterlijke uitspraken op het gebied van persvrijheid, openbaarheid van overheidsinformatie en aansprakelijkheid van journalisten voor publicaties. Daarin is ondermeer vermeldenswaardig dat de strafrechter in 2011 heeft erkend dat vrijheid van nieuwsgaring als strafuitsluitingsgrond kan gelden.

Dat deed het Hof in een strafzaak tegen de journalist Alberto Stegeman, waarin deze werd beschuldigd van het vervalsen van een pasje, waarmee hij zich toegang verschafte tot een afgesloten deel van Schiphol.

De Persvrijheidsmonitor verschijnt dit jaar voor de derde maal. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Persvrijheidsfonds met steun van het Stimuleringsfonds voor de Pers.  Zie ook www.persvrijheidsfonds.nl.

Lees ook: het artikel Handboek Persbreidel uit Villamedia magazine van 21 april 2012.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.