mgm nvj maart

— vrijdag 12 november 2010, 11:14 | 0 reacties, praat mee

OM: eerst naar rechter bij inbeslagname

Justitie vraagt in het vervolg eerst toestemming aan de rechter-commissaris voordat bij journalisten of hun werkgever een vordering tot het in beslag nemen van materiaal wordt ingediend. Dat zei de hoogste baas van het openbaar ministerie, procureur-generaal Harm Brouwer, tijdens een debat over bronbescherming voor journalisten, donderdag georganiseerd door de NVJ. Brouwer zei dat het openbaar ministerie werkt aan een richtsnoer voor de officieren van justitie en die komend voorjaar wil afronden. NVJ-secretaris Thomas Bruning juicht de stap toe: 'Al kan het openbaar ministerie niet veel anders na het Autoweek-arrest, waarin de huidige onzorgvuldige handelswijze wordt blootgelegd en veroordeeld.' Laatste wijziging: 15 november 2010, 10:17

Op dit moment probeert justitie eerst informatie van journalisten in beslag te nemen, verzegelt dat materiaal en vraagt vervolgens aan de rechter of dat terecht was. Volgens het Europese Hof is echter eerst toestemming van de rechter nodig voordat justitie inbreuk maakt op het recht op bronbescherming. Journalisten genieten die bescherming binnen Europees recht.

Uit een presentatie van professor Dirk Voorhof bleek dat bronbescherming voor journalisten inmiddels stevig verankerd is in het Europees recht. Met een beroep op het algemeen belang is het journalisten toegestaan in veel gevallen hun bronnen geheim te houden.

Zo mag justitie niet via - bijvoorbeeld - afluisteren of huiszoekingen alsnog proberen bronnen van journalisten bloot te leggen. Ook dient justitie eerst alle andere wegen om de informatie te verkrijgen bewandelen, voordat ze bij journalisten aanklopt.

Verder is het bij het beschermen van bronnen irrelevant hoe de journalist aan zijn informatie is gekomen, aldus Voorhof. Het Europese Hof heeft bepaald dat een journalist op zich niet naar hoeft te controleren of informatie bijvoorbeeld gestolen is. Wel blijft een journalist civiel-rechterlijk aansprakelijk bij het publiceren van onjuiste informatie, aldus Bruning.

Wat Voorhof betreft moet Nederland een wet op bronbescherming invoeren. Daarin zou ook moeten worden geregeld dat justitie eerst naar de rechter gaat, voordat ze optreedt tegen journalisten. Ook zou gijzeling van journalisten moeten worden gestaakt als middel om informatie los te peuteren. Voorhof vindt dat rechters zich beter moeten verdiepen in de materie van bronbescherming.

Voorhof kan maar een uitzondering op bronbescherming bedenken: als er een directe dreiging met geweld is, dat voorkomen kan worden als een journalist zijn bronnen onthult.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.