mgm nvj maart

— donderdag 18 oktober 2012, 09:45 | 2 reacties, praat mee

NRC Handelsblad omzeilde Stijlboek

In de reportagereeks ‘Schone Lakens’ die Arnon Grunberg in 2007 schreef voor de voorpagina van NRC Handelsbad over het werk in een hotel in Beieren – undercover opererend als kamerjongen Anton Morsink - heeft de krant zijn in het Stijlboek opgenomen verbod op undercover journalistiek bewust terzijde gelegd. De schrijver stelt in een interview met Villamedia magazine (19 oktober) ‘discussies’ te hebben gehad met de redactie van NRC Handelsblad over zijn werkwijze. Uiteindelijk mocht hij zijn gang gaan. ‘De krant ging akkoord als ik het woord undercover uit mijn stukken zou schrappen.’ In het interview vertelt de schrijver over zijn ervaringen als ‘embedded’ journalist, over zijn moralisme - in anti-moralisme – in zijn Volkskrant-columns en over de toewijding tot zijn vak. ‘Ik voel me een topsporter’. Laatste wijziging: 18 oktober 2012, 12:10

De krant wil niet op de undercover-kwestie reageren.

Zelf zegt de schrijver: ‘Het heeft dubieuze kanten, dat is waar. Ik probeer binnen ethische grenzen te opereren. Het is niet de bedoeling dat ik die mensen of het bedrijf beschadig. Het gaat mij om algemene informatie. Als je in dat hotel – een drie sterren hotel in Duitsland – werkt; zo zal het wel in meer hotels werken. Ik heb het hotel niet met naam genoemd. Het ging me niet om misstanden, maar om een kijkje achter de schermen.’

En: ‘Mijn moeder vond het verraad, want mijn collega’s in dat hotel wisten niet dat ik schrijver was. Het voelde ook een beetje als verraad. Op het moment dat je collega’s die voor niet heel veel geld moeten ploeteren een fooi met je gaan delen ontstaat er toch een soort gêne. Voor mij is die 15 euro niets. Voor hen is het substantieel. Als je nee zegt is het nog beledigender, dus je accepteert het. Je kunt dan niet meer terug.’

Het stijlboek van de krant stelt: ‘Undercover journalistiek werk verrichten is bij NRC Handelsblad en nrc.next niet toegestaan. Alleen indien de informatie op geen enkele andere manier kan worden verkregen en er een zwaarwegend algemeen belang mee is gediend, kan de hoofdredactie daarop een uitzondering maken, mits vooraf op de hoogte gebracht.’

 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

J.C. Roodenburg, 18 oktober 2012, 16:29

Het was een heel aardig verhaal. Stijlboek of niet van NRC Handelsblad. Grunberg werd gepresenteerd als schrijver. Niet als neutrale journalist waarbij ik mij kan indenken dat het stijlboek van NRC voor hem of haar wel moet gelden.

Jurriaan Nijkerk, 19 oktober 2012, 13:18

Ik denk dat het hier zaak is dingen duidelijk en vooral helder te stellen.

Undercoverjournalistiek is journalistiek waar je iets probeert op te sporen en aan de kaak te stellen. Mits je geen onzin vertelt, mensen nodeloos beschadigt, vind ik het een volkomen verantwoorde zaak om dit soort journalistiek te bedrijven wanneer je de gegevens op geen enkele andere manier naar boven kunt halen. Ik denk maar even aan de beveiligingslekken op Schiphol van Schiphol en de reportage die Alberto Stegeman hierover maakte.

Eencitaat: “De luchthaven voldoet aan de Europese regelgeving”, zegt woordvoerder Gerbrant Corbee (Schiphol) in de krant. “Daarop werden we onlangs nog gecontroleerd.”

En hoewel er eigenlijk ‘niets aan de hand was’ heeft de uitzending tot een onderzoek door de Koninklijke Marechaussee geleid.

Terug in de tijd. Je kunt geen journalist naar een concentratiekamp sturen, dan kan-ie zelf aan het gas. Je kunt wel iemand laten observeren en de waarheid naar buiten laten brengen.

Grünberg opereerde in dit geval als een soort Simon Carmiggelt, als een schrijver, naar mijn idee althans. Aangezien wij de vrijheid van meningsuiting respecteren en wij daarom ook geen censuur dulden kan Grünberg hem dan ook niets worden nagewezen. Stijlboek of niet.

Het is opvallend dat allerlei regeltjes, vaak bedacht door zelfuitgevonden belangrijke mannetjes, iedere keer weer tot wrijving met de werkelijkheid leiden.

Dat Grünberg zichzelf in een interview ter discussie stelt siert hem. Ik zie dagelijks nieuws van journalistiek werkenden die zichzelf níet ter discussie stellen…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.