word studentlid

— vrijdag 27 januari 2012, 10:25 | 0 reacties, praat mee

Lira protesteert tegen online archief

Stichting Lira heeft protest aangetekend tegen het ongevraagd online zetten van honderden Leidse dagbladen door het gemeentelijke Regionaal Archief Leiden (RAL). Half januari zijn 750.00 gedigitaliseerde krantenpagina’s op deze wijze openbaar gemaakt, zonder toestemming te vragen aan schrijvers van de artikelen. ‘De gemeente Leiden schendt op grote schaal het auteursrecht’, zo staat in brief van Lira aan freelancers. De stichting behartigt de belangen van auteurs en journalisten op het gebied van copyright. Laatste wijziging: 13 augustus 2013, 21:30

De gemeente Leiden zegt bij monde van wethouder Jan-Jaap de Haan (Cultuur) de artikelen als een ‘vorm van service met enorm maatschappelijk belang’ online te hebben gezet. De Haan: ‘Onze overtuiging is dat we de freelancer beter dienen dan het Lira op dit moment doet.’ Freelance journalisten die ooit voor Leidse dagbladen hebben gewerkt, hebben sinds een paar maanden de mogelijkheid om zich via de website van het RAL te melden. Niemand heeft dat tot nu gedaan.

‘Lira heeft in gesprekken met ons terecht om een zorgvuldige benadering van freelancers voor hun werk gevraagd. Alleen hun oplossing, een lumpsum afkoopsom van vele duizenden euro’s, zonder dat ze weten om welke freelancers het gaat, vonden we mager en onbevredigend. We doen het wel zelf’, aldus de Leidse wethouder. Het Leidse archief wil steekproefsgewijs individuele rechthebbenden achterhalen.

Het Lira zegt het plan voor digitale opslag van Leidse dagbladen in principe toe te juichen. Maar in het Leidse geval protesteert de instelling: het RAL heeft rechthebbenden niets gevraagd, voordat de kranten werden gedigitaliseerd en online gezet, zoals de Auteurswet voorschrijft. Ook is hen geen vergoeding aangeboden.
‘We vinden dat onacceptabel’, zegt Hanneke Verschuur,account manager bij Lira. ‘De door de gemeente Leiden ingeslagen weg is niet rechtmatig. Die keuze lijkt ons een bewust gemaakte inbreuk op de verplichtingen. Dat verbaast Lira vooral omdat het Leids Archief een overheidsinstelling is.’ De instelling vraagt freelancers te reageren als ze door het RAL of een ander krantenarchief zijn benaderd.

De gemeente Leiden zegt niet te vrezen voor overtreding van de auteurswet. Wethouder De Haan: ‘De Auteurswet staat niet voor niets ter discussie. Die concentreert zich inderdaad op internet. Maar wij hebben niet de volledige werken van Harry Mulish online gezet. We duperen geen boekhandels of uitgevers. Het gaat om nieuws dat niet meer herdrukt wordt en een algemeen maatschappelijk belang heeft.’

Het Lira zegt grote digitaliseringsprojecten zelf mogelijk te maken dankzij het mandaat van aangesloten journalisten. Lira werkt daarbij samen met Pictoright, de auteursrechtenorganisatie voor beeldmakers. Beide partners hebben met ongeveer twintig instellingen voor cultureel erfgoed gesprekken gevoerd over het online plaatsen van beeld en teksten. ‘Leiden is de enige die zijn eigen weg heeft gekozen.’

De kwestie in Leiden speelt al langer. Een gesprek tussen RAL en Lira over toestemming en een vergoeding, vorig jaar zomer, liep op niets uit. Het Leids archief zei geen rekening te hebben gehouden met de auteursrechtelijke verplichtingen, en ook was het budget op. Op basis van gemeentelijk juridisch advies werd het digitale krantenarchief toen op zwart gezet. Halverwege januari werden de honderden dagbladen alsnog digitaal openbaar gemaakt, tot onvrede van het Lira. De instelling pleit voor een gemeenschappelijke regeling, namens de achterban, en biedt een ‘efficiënte, betaalbare en eenvoudige regeling’ aan. Een dergelijke regeling voorkomt dat archieven en andere instellingen zelf op zoek moeten gaan naar rechthebbenden.

Het auteursrecht is ook aan de orde geweest in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Teeven antwoordde eind vorig jaar op vragen van Tweede Kamerlid Smeets (PvdA) dat het kabinet voorstander is van collectieve overeenkomsten tussen culturele erfgoedinstellingen en zogeheten collectieve beheersorganisaties, zoals Lira en Pictoright.

 

Bekijk meer van

Regionaal Archief Leiden Lira

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.