mgm nvj maart

— vrijdag 29 april 2011, 12:32 | 0 reacties, praat mee

Free Press Unlimited voor persvrijheid

Persvrijheidsorganisaties Press Now en Free Voice zijn gefuseerd. Ook de afdeling buitenlandse projecten van Radio Nederland Training Centre (RNTC), het expertisecentrum van de Wereldomroep, zal zich snel bij deze organisatie aansluiten. Deze drie organisaties vormen samen een nieuwe niet-overheidsorganisatie (NGO) voor media-ontwikkeling. De partijen gaan verder onder de naam Free Press Unlimited. Laatste wijziging: 29 april 2011, 16:10

De laatste jaren werkten de drie organisaties al samen. De oude organisaties willen hun krachten bundelen met projecten in veertig landen, waaronder Afghanistan, de Democratische Republiek Congo Egypte, Kosovo en Soedan. Net als de voorgangers zal Free Press Unlimited zich inzetten voor de ontwikkeling van onafhankelijke media in conflictgebieden en repressieve landen, waar onafhankelijke informatie van levensbelang is.

Tijdens het fusieproces werden bij Free Voice ernstige financiële problemen geconstateerd. Door wanbeheer dreigde een faillissement, dat werd afgewend door sterk te bezuinigen op de kosten. Zeven mensen werden ontslagen en de bestuursleden stapten op. Oud-directeur van Press Now, Leon Willems, is door het bestuur benoemd als de directeur van de fusieorganisatie.

Free Press Unlimited wil een bijdrage leveren om de schaduwkanten van het internet te verminderen. Willems stelt in een stuk op de website: “Veel informatie wordt zonder kennis van zaken op het web gegooid… Iedereen laat een digitaal spoor achter waardoor je traceerbaar bent. Er heeft een enorme arrestatiegolf plaatsgevonden in Iran na de verkiezingsrellen omdat mensen getwitterd hadden of anderszins informatie hadden gedeeld. Je kunt hen leren hoe ze hun digitale sporen kunnen uitwissen. We gaan een aparte unit opzetten die zich helemaal daar mee bezig gaat houden en die individuele journalisten gaat helpen.”

Website nieuwe organisatie: Free Press Unlimited

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.