word studentlid

— dinsdag 25 juni 2013, 10:00

FFR voor freelancers in oorlogsgebied

Eerder deze maand is het internationale Frontline Freelance Register (FFR) opgericht. Het initiatief maakt zich sterk voor de rechten van freelancers in conflictgebieden en moet hun positie op de arbeidsmarkt versterken. Dat meldt NRC Handelsblad. Ayman Oghanna, een van de oprichters van de organisatie, raakte gefrustreerd door de houding van opdrachtgevers bij het berichten vanuit oorlogsgebied als bijvoorbeeld Syrië. Het land is op dit moment de gevaarlijkste plek voor journalisten. In 2012 kwamen er volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zeker 28 om, onder wie veteraan Marie Colvin. "Het land was te onveilig om hun eigen medewerkers te sturen. Ze gaven ook freelancers geen opdrachten, maar impliceerden wel dat als we gingen, ze onze producties zouden afnemen", aldus Oghanna. Al bijna 300 journalisten hebben zich aangesloten. Laatste wijziging: 25 juni 2013, 12:32

FFR moet freelancers het vangnet bieden dat zij missen en dat vaste medewerkers van media wel hebben Journalisten die zich aansluiten bij het register moeten zich houden aan strikte veiligheidseisen. Ze moeten ook een veiligheidstraining en EHBO-cursus hebben afgerond. Doordat alle leden aan dezelfde hoge eisen voldoen, kan het FFR als een internationale vakbond een betere behandeling én betaling van zijn leden afdwingen. Dat wordt de missie van het register in 2014 als over zes maanden een nieuw bestuur wordt gekozen door de leden.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.