mgm nvj maart

— vrijdag 7 augustus 2009, 09:16 | 17 reacties, praat mee

De Gelderlander wil overheidssubsidie

Kees Pijnappels, hoofdredacteur van De Gelderlander, ziet nog maar één oplossing tegen de verschraling van de regionale journalistiek in zijn regio: overheidssubsidie. In tegenstelling tot collega-hoofdredacteuren die overheidssteun afwijzen omdat het de indruk van afhankelijkheid wekt, staat Pijnappels er welwillend tegenover, staat deze week in een reportage over de krant in Vrij Nederland. “Welwillend? Ik wil het gewoon snel hebben”, aldus Pijnappels in het artikel. De onafhankelijkheid van de regionale krant zou door staatssteun niet onder druk komen te staan, vindt hij. Als er maar goede ‘zakelijke afspraken’ over worden gemaakt, waarbij Pijnappels garandeert dat de berichtgeving ‘kwalitatief, objectief en ongebonden’ is. “Ik heb het niet over volledige subsidie of staatsjournalisten. Maar gewoon genoeg om te waarborgen wat we zelf niet kunnen waarborgen.” Laatste wijziging: 7 augustus 2009, 12:03

Volgens Pijnappels kan er best wat geld worden weggehaald bij de publieke omroepen. ‘Overheid en samenleving dienen al die miljoenen te overdenken en het belang van regionale journalistiek niet te onderschatten’, zegt hij.

De Gelderlander staat onder druk. Vooral de edities De Vallei en Rivierenland worden slecht gelezen. Eerder wilde Pijnappels 15 journalistieke arbeidsplaatsen schrappen, maar werd teruggefloten door de redactieraad. Vorig jaar zomer kwamen de Raad van Bestuur en beroepsvereniging NVJ al een bevriezing van de redactionele sterkte overeen.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

17 reacties

Hans Janssen, 7 augustus 2009, 13:06

Waarom zouden we een slecht draaiende krant in de lucht moeten houden met belastinggeld? Dat zou wel eens een boedemloze put kunnen zijn. Het komt er feitelijk op neer dat de staat een deel van de tegenvallers van Wegener/Mecom overneemt. Waarom zou de staat dat doen? Om de aandeelhouders van Mecom een plezier te doen? Om meneer Montgomery financieel te ontlasten? Dat lijkt me niet de juiste weg. De krant van meneer Pijnappels is geen nutsbedrijf, het is een onderdeel van het bedrijfsleven. En dat wordt geacht zelf zijn broek op te houden. Kennelijk hebben de inwoners van Gelderland in steeds mindere mate behoefte aan de krant die meneer Pijnappels maakt, en besteden adverteerders hun geld liever aan andere media. De rekening voor dat ondernemersdrama hoort mijns inziens niet bij de belastingbetaler gelegd te worden.

Pieter, 7 augustus 2009, 18:28

Ja, kan het nog gekker? Pijnappels verkoopt te weinig kranten, heeft te veel journalisten en krijgt geen advertenties in zijn blad. Als je dus zo faalt, vraag je vervolgens subsidie.

henk, 7 augustus 2009, 23:33

weet je… op geenstijl hebben ze het over dooie bomen als het over kranten gaat. Dat zegt genoeg!

Gelderlander, 8 augustus 2009, 00:30

Hans, als redacteur van De Gelderlander vrees ik ook dat elke eurocent aan subsidie in de zakken van de aandeelhouders van Mecom terecht komt. Andere kant van de medaille: Omroep Gelderland krijgt jaarlijks minstens 13 miljoen euro subsidie van de overheid. Ik kan me voorstellen dat mijn hoofdredacteur dat niet helemaal in evenwicht vindt.

Moddertje, 8 augustus 2009, 07:51

Ik wil ook subsidie want mijn Krant van Kansloos Nederland verkeert ook in zwaar weer. Komt omdat elke abonnee een half jaar de krant gratis krijgt. Als kranten subsidie krijgen dan breekt er totale anarchie uit in dit land. Wat een flauwe kul, subsidie voor een krant.

Olivier, 8 augustus 2009, 10:39

Wat een totale onzin. De Gelderlander moet gewoon snijden in kosten en zorgen dat de omzet omhoog gaat. Standaard recept voor bedrijven in problemen. Lukt dat niet, dan is het jammer en blijkt De Gelderlander een product te zijn waar te weinig behoefte meer aan bestaat. Het vergelijk met Omroep Gelderland vind ik krom. Dat is een publieke instelling. Ben je het niet eens met de mate van subsidie, dan moet je tijdens de statenverkiezingen stemmen op een partij die daar minder of geen geld aan uitgeeft. Maar niet je vinger opsteken dat je graag ook geld wil.

Nick, 8 augustus 2009, 12:44

Ik vind het ook niet kunnen. Niet dat ik mijn collega-journalisten geen zekerheid biedt, maar we weten allemaal dat het grootste deel van dat geld in de gulzige zakken van dhr. Montgomery gaat verdwijnen, en dat er daarna natuurlijk alsnog ontslagen gaan vallen binnen de krant. Het is spijtig, maar mensen willen schijnbaar niet betalen voor lokaal nieuws. De schuldige? Wat dacht je van Wegener zelf, met hun gratis huis-aan-huiskranten. Dat vinden veel mensen al genoeg lokaal nieuws, als ze het al lezen. Dus heel kritisch is de gemiddelde lezer niet.

Hans Janssen, 8 augustus 2009, 14:49

@ Gelderlander.

Het is inderdaad een dilemma, toch vind ik als belastingbetaler dat het antwoord niet is om de krant van meneer Pijnappels dan ook maar extra geld toe te stoppen. Als er meer geld nodig is moet meneer Montgomery bij de bank een nieuwe lening vragen.
Ik zou er wel voor zijn om de subsidie voor de publieke omroep, landelijk en regionaal, te verminderen. Zodat ondernemend initiatief meer kans en ruimte krijgt.
Iets anders: ik heb zojuist een groot deel van de berichten die jullie gisteren gemaakt hebben gratis gelezen op internet. Hartelijk dank, maar kan iemand me uitleggen welke economische logica daarachter zit? Volgens mij moeten jullie je kopij zo snel mogelijk achter slot en grendel zetten. Eerst betalen, dan verder lezen.

x, 9 augustus 2009, 00:18

Wat is het toch vreemd dat journalisten die hier reageren het heel normaal vinden dat al die amateuristische regionale omroepen met miljoenen gesteund worden (en hun ideeën grotendeels uit de regionale dagbladen halen) terwijl de functie van de dagbladen kennelijk zomaar overboord mag worden gegooid. Bovendien is de constructie wegener-mecom zodanig dat eventuele subsidie voor de Gelderlander niet naar Mecom gaat. Maar ja, dat ontgaat de snelle reaguurdes hier wel erg gemakkelijk. Help nou eens meedenken hoe we de regionale jopurnalistiek overeind kunnen houden in plaats van domme Geen Stijl-praat over dode bomen na te lullen. Straks hebben we verdorie geen regionale journalistiek meer om de boel in de gaten te houden.

yz, 9 augustus 2009, 08:45

@X
hebben we niemand meer om de boel in de gaten te houden? hellllooooo.
iedereen heeft een mobiel, ogen en oren en kan alles wat ie ziet kwijt op internet evt met foto.
daar hebben we geen geldverslindende papierproducent voor nodig, ook niet regionaal.

Olivier, 9 augustus 2009, 11:14

@X. Ik word zo moe van dat gejammer over overeind houden van de regiojournalistiek als doel… Jullie hebben jaren de tijd gehad om dat te doen. Hoe goed dat de Gelderlander is gelukt, weet ik niet want ik woon niet in het gebied. Maar bij veel regionale kranten bekruipt me altijd het idee dat de jaren 70 nooit voorbij zijn gegaan. Het zijn NRC kloontjes die zich nauwelijks bezig houden met de vraag: Wat wil mijn lezer? En daardoor vaak blijven hangen in oeverloze en bloedeloze raadsverslaggeving. Vind je het vreemd dat de nieuwere generaties lezers het laten voor wat het is?

Ik ben gek op regiojournalistiek; kom er zelf vandaan. Maar ook toen al vond ik dat de collega’s moesten wakker worden om te voorkomen dat ze zouden uitsterven. Dus wie weet is dit gewoon echt de laatste boarding call.

Hans Janssen, 9 augustus 2009, 13:55

@X
Nou, oké, dan gaat het geld niet naar Mecom maar naar Wegener. Geef dan maar antwoord op de vraag waarom de belastingbetaler Wegener financieel moet ondersteunen? Ik ben het met je eens dat de regionale omroepen met veel minder staatssubsidie toekunnen, dus dat verwijt van je treft mij niet. Maar om dat geld vervolgens aan Wegener ter beschikking te stellen? Ook jij lijkt het idee te hebben dat journalisten van de Gelderlander voor een ideële organisatie werken. Dat is een misvatting. Wegener is gewoon een onderneming die erop gericht is om geld te verdienen. En het businessmodel van Wegener werkt niet meer. Dan moet je iets beters, iets anders verzinnen. Maar daar moeten de mensen die jarenlang goed geld verdiend hebben aan dat businessmodel een antwoord op verzinnen. De rekening voor je eigen onvermogen bij de belastingbetaler neerleggen vind ik een zwaktebod.

chris, 9 augustus 2009, 15:06

Ik word erg moedeloos van dit soort reacties. Het geeft maar weer eens aan dat we in een harde Amerikaanse vrije markteconomie aan het terechtkomen zijn. Met als toppunt: als de markt het niet wil, dan ga je maar failliet. Oke, prima. Dan kunnen we morgen alle musea sluiten, de klassieke muziek vaarwel zeggen, toneel, ballet en ga zo maar door. De journalistiek dient niet louter gezien te worden als een commercieel product, maar als een instrument om de democratie in stand te houden.

En dat mag best geld kosten. Zoals wij ook met zijn allen het NOS-journaal en alle regionale omroepen in de benen houden.

Maar goed, mensen willen blijkbaar een volledig commercieel model. En dan straks weer mekkeren dat de kranten gekleurde informatie rondsturen…

Olivier, 9 augustus 2009, 22:42

@Chris. Lekker makkelijk, direct roepen Amerikaanse toestanden. Ik vind je vergelijking met museau en klassieke helemaal krom. Daar is belangstelling genoeg voor, alleen is het in de benen houden van een museum of ensemble zo duur dat je nooit de gebruikers tegen kostprijs de dienst kan aanbieden.

In het geval van media kan dat echter wel. Alleen kan je concluderen dat regionale media nog steeds te ruim in hun jasje zitten wat menskracht betreft en tegelijkertijd onvoldoende mensen weten te trekken. Dan zijn er dus twee oplossingen: Goedkoper produceren. En nee, dat betekent niet automatisch minder onderzoeksjournalistiek zoals dan altijd direct wordt geroepen. Het betekent scherper kiezen, niet meer naar elke commissie en een keertje de feestweek van Bladel overslaan.

Daaruit kan direct voortkomen dat je een product gaat maken dat mensen weer echt willen hebben. In plaats van een katern ANP dat iedereen elders ook voor nop kan krijgen aangevuld met zouteloze regiomeuk.

Harry Perton, 10 augustus 2009, 09:55

Ik wil even inhaken op de beginnende discussie over regionale omroepen, hier.
De toekomst is aan internet. Daarom convergeren media nu al. Omroepen plaatsen tekstuele nieuwsberichten op hun websites, en kranten doen dat met audiovisuele. Overal zie je dus eenzelfde soort aanbod op websites verschijnen. Maar als de ene aanbieder voor dat werk fors subsidie krijgt, terwijl de andere aanbieder de inkomsten uit de vrije markt moet halen, dan is er sprake van scheve verhoudingen, ja zelfs concurrentievervalsing. Van tweeën is het dan een: of je subsidieert alle aanbieders, of je subsidieert er geen enkele.

Nolleke, 10 augustus 2009, 20:29

Ik wil Chris bijvallen, het is wel degelijk een goede vergelijking, klassieke muziek, musea, en regionale journalistiek. Verder, beetje hypocriet al die angst voor het verlies van onafhankelijkheid in geval van staatssteun. Wat denken jullie van de afhankelijkheid van de commercie, die nu hand over hand toeneemt ook bij de Wegener-kranten. Ik weet niet, maar misschien ben ik nog liever afhankelijk van de staat dan van keiharde zakenlieden.

Jan Uitdehaag, 27 augustus 2009, 09:17

!7. Jan Uitdehaag. (Akkoord 94(PvdA/Groen Links)Druten
Ik denk dat afhankelijkheid van de commrecie veel erger is dan afhankelijkheid van onze overheid.
Maar ik zou grag willen dat de redactie van de GElderlander haar eigen objectiviteit eens krtisch onder de loep nam.
Ik lees inderdaad de Gelderalnder niet meer..Ik zou best een abonnement willen helpen maar dan dient de Gelderlander ook echt objectief te zijn. En nier heel, heel veel aandacht te geven aan allerlei artiklen van de plaatselijke partijen.
Ik heb dit eerder gemeld met de redactie.
Ik heb onlangs weer een kritisch, persoonlijk artikel ingeverd ik ben benieuwd wat er gebeurt.
Maar nogmaals kwlaiteit, eerlijkheid en objetiviteit mag best geld kosten.
Succes met de krant,

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.