word studentlid

— vrijdag 9 mei 2014, 14:25

Creditcardschandaal Deens roddelblad

Het Deense roddelblad Se Og Hør (Zien en horen) heeft jarenlang creditcardgegevens van bekende Denen gebruikt voor zijn onthullingen, meldt nrc.next. Oud-hoofdredacteur Henrik Qvortrup zegt dat hij niet wist dat de tipgever zijn gegevens illegaal had verkregen. Qvortrup is als gevolg van de onthullingen inmiddels ontslagen als politiek commentator van zender TV 2. Daarnaast zijn zeven redacteuren van Se Og Hør op straat gezet. Anonieme redacteuren laten in andere Deense media weten dat bij het blad een 'angstcultuur' heerst waaruit misstanden zoals deze voortkomen. De Deense media rekenen op nog meer ontslagen en voorzien rechtszaken. Laatste wijziging: 9 mei 2014, 16:33

Se Og Hør kon meer dan vier jaar lang, van 2008 tot 2012, minimaal 28 leden van het Koninklijk Huis, politici en artiesten nauwgezet volgen. De redactie kreeg een sms zodra een van de gevolgde personen zijn of haar creditcard gebruikte. Deze betalingsgegevens kreeg het tijdschrift doorgestuurd van een 45-jarige IBM-medewerker, die was ingehuurd door creditcardbedrijf Nets. De man zou voor zijn tips omgerekend 1.300 euro per maand hebben gekregen. De politie heeft invallen gedaan bij Nets en IBM en de betrokken bedrijven hebben zelf onderzoeken ingesteld naar het schandaal.

De zaak kwam aan het rollen nadat Ken Rasmussen, voormalig redacteur van het tijdschrift, schreef over de werkwijze tussen tipgever en redactie in zijn roman Livet, det forbandede (Het leven, de vloek).

Se Og Hør is het grootste tijdschrift van Denemarken. De oplage ligt op 133.000 exemplaren per week.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.