Freelance-journalist.nl
 
 
Nieuwe pagina 1

Een site van de sectie
Freelance van de
Nederlandse vereniging
van Journalisten

Nieuwsoverzicht
Adres, contact
Activiteiten

Bestuur
Leverings-
voorwaarden
Jaarverslag:
2004
2003
2002


Thema:
C2000

Archief en dossiers

 

 

 


*
E-mail Sectie:
Ellie Speet
E-mail Redactie:
Lotte van Doorn

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht

Bezwaar tegen Voorwaarden VNU BP

Aan onze leden journalisten en fotojournalisten die werkzaam zijn voor de titels van VNU Business Publications

Amsterdam, 11 oktober 2005

Betreft: Algemene Publicatie Voorwaarden

Beste freelancer,

De NVJ heeft vernomen dat VNU Business Publications nieuwe Algemene Publicatie Voorwaarden ter ondertekening voorlegt aan freelancers die regelmatig journalistieke werkzaamheden voor titels van deze uitgever uitvoeren. Mogelijk heeft u het contract, dat gefaseerd lijkt te worden ingevoerd, nog niet ontvangen.
Freelancers hebben de NVJ over de inhoud geraadpleegd, waarbij wij constateren dat het om AV gaat met voor freelancers journalisten nadelige bepalingen. Zij bieden weinig rechten en veel verplichtingen voor de freelancer.

De bezwaren betreffen de wijze waarop de freelancer al dan niet akkoord kan gaan alsook de inhoud van het contract. Feitelijk is er sprake van een overvaltactiek. Algemene Voorwaarden moeten worden overeengekomen en dus expliciet worden aanvaard door de wederpartij. De wijze waarop VNU Business Publications nu aanvaarding tracht te bewerkstelligen is in feite in strijd met de redelijkheid en billijkheid. Met aanvaarding van de eerstvolgende opdracht stemt de freelancer impliciet in met de genoemde AV, wat feitelijk neerkomt op eenzijdige wijziging van de huidige contracten. Het is daarom van belang dat u bij levering van uw eerstvolgende opdracht expliciet vermeldt dat u niet instemt met de algemene voorwaarden zoals VNU Business Publications die oplegt.

Ook uit de inhoud blijkt, gezien de bezwarende bepalingen voor freelance journalisten, de eenzijdigheid van de AV. Het auteursrecht wordt voor een groot deel uitgehold en er staat een geringe vergoeding tegenover licentieverlening. Zo bedingt VNU Business Publications onder meer het recht op gratis online doorplaatsing op de site van het medium, op hergebruik van journalistiek materiaal in druk zonder toestemming, op doorverkoop van journalistiek materiaal aan derden zonder toestemming

Er zijn freelancers die ons hebben laten weten de Algemene Voorwaarden niet te ondertekenen. Dat is niet voldoende. Zoals hierboven gezegd moet men bij het aanbieden van artikelen en foto’s schriftelijk kenbaar maken dat levering niet betekent dat men instemt met de AV. Wij adviseren collega’s die het contract nog zullen ontvangen de AV zorgvuldig te doorgronden en zich te realiseren dat bij aanvaarding van onderhandeling vrijwel geen sprake meer zal zijn.

De NVJ heeft bij VNU Business Publications bezwaar gemaakt tegen de nieuwe Algemene Voorwaarden en aangedrongen op overleg met de uitgever om voor freelancers tot deugdelijke Algemene Voorwaarden te komen.
Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Met vriendelijke groet,

Ellie Speet,
secretaris


 

Nieuwe pagina 1




villamedia.nl

Voorpagina Freelance | Naar NVJ | Naar VillaMedia
Reageren:
freelance@nvj.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1