Freelance-journalist.nl
 
 
Nieuwe pagina 1

Een site van de sectie
Freelance van de
Nederlandse vereniging
van Journalisten

Nieuwsoverzicht
Adres, contact
Activiteiten

Bestuur
Leverings-
voorwaarden
Jaarverslag:
2004
2003
2002


Thema:
C2000

Archief en dossiers

 

 

 


*
E-mail Sectie:
Ellie Speet
E-mail Redactie:
Lotte van Doorn

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht

(artikel in Het Financieele Dagblad)

Zorgwet nekt innoverende ondernemers
(11 augustus 2005)

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid is begonnen met een grote campagne om Nederland te overtuigen van de voordelen van het nieuwe zorgstelsel. Particuliere verzekeringen en ziekenfonds verdwijnen, iedereen komt in een centrale regeling. Binnen dat systeem betaalt de werkgever een variabel deel van de premie en de werknemer de rest. Voor de meeste Nederlanders lijkt dit weinig tot geen verschil te maken met de huidige situatie. Sommige mensen gaan meer premie betalen. Zij zullen echter via de Belastingdienst compensatie ontvangen.

Daarmee denkt de minister alle gaten te dichten. Maar een grote groep Nederlanders lijkt in het nieuwe stelsel stomweg vergeten: de freelancers. Dat zijn zelfstandige ondernemers zonder personeel die zelf opdrachten verwerven, geen werkgever hebben en vrijwel geen sociaal vangnet kennen. Veel freelancers gaan er in het nieuwe stelsel zwaar op achteruit. Dat komt omdat ze, zoals de plannen er nu voor staan, zelf zowel de werknemers- als de werkgeverspremie voor de nieuwe verzekering moeten opbrengen. Als een freelancer door hard werken meer dan 25.000 euro verdient, is er geen compensatie in de vorm van zorgtoeslag mogelijk.

In de praktijk betekent dit dat freelancers vanaf 2006 boven op een nominale premie van rond de 1100 euro een werkgeversdeel van maar liefst 6,25 procent van hun inkomen moeten afdragen, met een maximum van 1875 euro. Daarmee gaat de groep die het minste ziek is, dus het meeste betalen aan het nieuwe zorgstelsel. Vooral tweeverdienende zelfstandige ondernemers die geen kinderen hebben zijn de pineut. De zorgtoeslag compenseert de premies niet, want freelance tweeverdieners verdienen in veel gevallen meer dan 40.000 euro, de grens voor zorgtoeslag. Resultaat: netto koopkrachtdaling van bijna 2000 euro per persoon. Een financiele mokerslag.

Wij maken ons grote zorgen om de toekomst van freelancers, een groep waar door veel branches zwaar op wordt geleund. Veel bedrijven kunnen niet meer zonder deze efficiente onderaannemers.

Maar voor Hoogervorst zijn freelancers vooral handig om zijn plannen te financieren. Daarmee begint de nieuwe zorgverzekering voor zelfstandigen een herhaling van zetten te worden van eerdere dure regelingen. Zowel de Wet Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (WAZ) als het verplichte ziekenfonds voor zelfstandigen - beide alweer ter ziele - hebben voor een sterke verhoging van de premiedruk voor zelfstandigen gezorgd. De freelancer is daarmee verworden tot melkkoetje.

Margriet Vroomans en Philip Droge zijn voorzitters sectie Freelance van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Voorzitter van de NVF:
Cees van Alten, steunt hun standpunten.

(Copyright 2005 Het Financieele Dagblad)
 

Nieuwe pagina 1




villamedia.nl

Voorpagina Freelance | Naar NVJ | Naar VillaMedia
Reageren:
freelance@nvj.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1