Freelance-journalist.nl
 
 
Nieuwe pagina 1

Een site van de sectie
Freelance van de
Nederlandse vereniging
van Journalisten

Nieuwsoverzicht
Adres, contact
Activiteiten

Bestuur
Leverings-
voorwaarden
Jaarverslag:
2004
2003
2002


Thema:
C2000

Archief en dossiers

 

 

 


*
E-mail Sectie:
Ellie Speet
E-mail Redactie:
Lotte van Doorn

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht

Presentatie onderzoek NVJ/FLA

De onderzoekers van het IVA schatten dat er in Nederland tussen de 2500 en 3000 freelance journalisten werken. Zij strijken samen jaarlijks zo’n 80 miljoen euro aan honoraria op. Geen astronomisch bedrag misschien, maar die drieduizend zelfstandige schrijvers vullen wel substantiële delen van kranten en tijdschriften. Dat maakt ze een factor van betekenis als het gaat om de bescherming van de persvrijheid en de pluriformiteit van de pers.
In zakelijk opzicht zijn freelance journalisten geen beroepsgroep om jaloers op te zijn. Hun verdiensten zijn laag: de gemiddelde jaaromzet ligt op € 36.000. Bijna een derde verdient minder dan de helft van dat bedrag. En daar moeten bedrijfskosten en belasting nog van af. Die omzet is voor de helft van de freelancers te laag om een oudedagsvoorziening of arbeidsongeschiktheidsverzekering van te betalen.

Toch is maar vijftien procent van de freelance journalisten op zoek naar een vaste baan. En dat heeft, volgens de beroepsgroep zelf, alles te maken met de niet-materiële geneugten van het freelance bestaan. Freelancers geven hoog op van de vrijheid om tijd naar eigen inzicht in te delen (92 % noemt dat als reden om te freelancen), zelf te beslissen waarover (71 %) en voor wie (69 %) ze schrijven. Niet dat ze niet meer wíllen verdienen trouwens; dat willen ze wel, maar onderhandelen, zowel over honorarium als over kwesties als hergebruik en auteursrecht, blijkt moeilijk in een medialandschap waar steeds minder mediaconglomeraten steeds meer macht hebben.

Dat zijn de opvallendste conclusies uit het onderzoek Een ongewis bestaan - De beroepspraktijk van schrijvende freelance journalisten in Nederland. Voor het onderzoek vulden ruim zeshonderd freelancers een uitgebreide vragenlijst in.

Over de beroepspraktijk van schrijvende freelance journalisten in Nederland werd niet eerder zo’n breed onderzoek uitgevoerd. Wat je steeds weer hoort van redacties, uitgevers en freelancers zelf zijn vooroordelen, veronderstellingen, verhalen van horen zeggen. Zoals het iemand in zijn of haar straatje te pas komt.

De FreeLancers Associatie (een afdeling van de Vereniging van Schrijvers en Vertalers) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten vonden het hoog tijd om daaraan een eind te maken. Ze lieten het IVA, instituut voor sociaal-wetenschappelijk beleidsonderzoek en advies aan de Universiteit van Tilburg, een onderzoek uitvoeren. Het werd gefinancierd door het Bedrijfsfonds voor de Pers, Stichting LIRA en Stichting Nieuwswaarde.

Graag nodigen wij u uit voor de presentatie van het onderzoek
Een ongewis bestaan — De beroepspraktijk van schrijvende freelance journalisten in Nederland.

Datum: dinsdag 29 juni
Tijd: 16.00-18.00 uur

Plaats: Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag (routebeschrijving op www.nieuwspoort.nl)

Programma
• Welkom door FLA-voorzitter Pauline de Bok
• Gesproken column door Gerard van Westerloo, die Een ongewis bestaan aanbiedt aan Jeltje van Nieuwenhoven, Tweede-Kamerlid en cultuur- en mediaspecialist van de PvdA
• Reactie van Jeltje van Nieuwenhoven
• Toelichting op het onderzoek door IVA-onderzoeker Teunis IJdens
• Vragen en discussie
• Gesproken column door Femke van Zeijl
• Gesproken column door Govert Schilling
• Afsluiting en borrel

U kunt zich aanmelden via e-mail adres: freelance@nvj.nl

Hopend op uw komst, met vriendelijke groet,

 

Pauline de Bok
voorzitter
FreeLancers Associatie
FLA
Lies Janssen
voorzitter
Sectie Freelance
NVJ

                                           


Vanaf 29 juni is het onderzoek beschikbaar via
Fréderike Geerdink (bestuurslid FLA, telefoon 030-2932295,
info@frederike.nl)
en Ellie Speet (NVJ-secretariaat, telefoon 020-6766771,
espeet@nvj.nl).

Vanaf 30 juni kan het worden gedownload op de site van het IVA, www.iva.nl




 

Nieuwe pagina 1




     
villamedia.nl

Voorpagina Freelance | Naar NVJ | Naar VillaMedia
Reageren:
freelance@nvj.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1