VillaMedia.nl
             
             

Nederlandse Vereniging
van Journalisten

De JournalistGenootschap /FreelancersAdvies / Mediadebat / de Fotojournalist.nl / Zoek Een Freelancer / Perskaarten

 
NVJ

Terug naar
auteurs-
recht-
menu


Inleiding    
Nederland      
Rechtszaken    
Overeenkomsten, coll.    
Overeenkomsten, individ.    
Schikkingen buiten rechte    
Hergebruikpercentages    
Elders      
België    
Denemarken    
Duitsland    
Canada    
Finland    
Frankrijk    
Groot-Brittannië    
Noorwegen    
Oostenrijk    
VS    
Zweden    
Zwitserland    
Conclusie    
 

 

 

 

NVJ-rapport
Freelance werken in
elektronische media


Individuele overeenkomsten

Tijdschriften

· Audax : Audax heeft in december 1999 contact gezocht met de NVJ om te overleggen over een contract. Aan de kritiek van de NVJ op dit modelcontract is voor een deel tegemoet gekomen. Uitgangspunt is een licentiesysteem voor generiek hergebruik, waarbij de auteursrechten bij de freelancers blijven. Er is sprake van generiek hergebruik als een werk op een ander medium wordt gezet als onderdeel van een verzameling (bijvoorbeeld een Cd-rom met een jaargang van de Volkskrant).
De hoogte van de vergoeding wordt individueel afgesproken.

· Weekbladpers30: Het colofon van Men's Health bevatte de bepaling dat alle auteurs van tekstbijdragen aan het blad geacht werden op de hoogte te zijn van en in te stemmen met de elektronische opslag en exploitatie van hun bijdragen. Auteurs die klaagden over hergebruik van hun werk werden hier fijntjes op gewezen. Enkele freelancers hebben hier bij de hoofdredacteur tegen geprotesteerd. Inmiddels is overleg op gang gekomen en is de bepaling uit het colofon verwijderd.

· Wolters Kluwer30: Adformatie heeft standaard leveringsvoorwaarden ingevoerd en bij Samson wordt over invoering van deze voorwaarden gesproken. De voorwaarden bevatten de bepaling dat de uitgever exclusief toestemming krijgt om het werk in digitale vorm en in een databank te gebruiken. Over een vergoeding wordt niets gezegd.

· Adformatie betaalde een freelancer 50-100% extra na publicatie op Internet. 

· Uitgeverij Kluwer heeft eind 1999 een nieuw auteursrechtcontract geïntroduceerd. Het lijkt vooral te zijn gericht op boekauteurs en auteurs van losbladige edities.
Uitgegaan wordt van licentie, niet van overdracht. Deze licentie is exclusief, ook ten opzichte van de auteur (zie artikel 2 van het contract), hetgeen in de praktijk betekent dat alle rechten toch weer naar de uitgever gaan. 
Het honorarium kent vier varianten:
-een royalty over de totale exploitatie (afrekening achteraf)
-een bedrag ineens (afkoop vooraf), eventueel aangevuld met een vergoeding voor een nieuwe versie of tussentijdse actualisatie
-een royalty voor het werk in boekvorm, vermeerderd met een toeslag voor elektronisch hergebruik van de informatie zodra daarvan sprake is
-een vergoeding per in druk gebrachte pagina, plus een toeslag voor elektronische exploitatie

· Elsevier : Bij Elsevier Bedrijfsinformatie is men bezig met vernieuwing van de contracten. De tekst van de nieuwe contracten is nog niet bekend. Wel hebben mensen al te horen gekregen dat ze toestemming voor hergebruik op internet moeten geven, waarvoor ze 0% vergoeding krijgen.
Voor de Cd-rom geldt momenteel een andere regeling: bij de fiscale almanakken krijgen de auteurs gezamenlijk 9,5% van 50% van de netto omzet .

· Het blad van het LCVV (Landelijk Centrum voor Verpleging en Verzorging) wordt op een website geplaatst door Elsevier Bedrijfsinformatie. De auteurs van de artikelen in dit blad krijgen 15% van het oorspronkelijke honorarium voor deze vorm van hergebruik. 

· VNU33: Eind 1999 is het overleg tussen VNU-tijdschriften en de NVJ over een modelcontract opnieuw geopend. Al in 1998 voerde de NVJ samen met andere auteursorganisaties overleg over de zogenaamde 'mantelovereenkomst', waarin VNU de exploitatie van auteursrechten wilde regelen, VNU biedt freelancers een vergoeding van 10% van het oorspronkelijk honorarium voor multimediale publicatie en 'syndication' (dat wil zeggen verlening van publicatierechten aan derden) van het werk. Aan VNU is te kennen gegeven dat er onoverkomelijke bezwaren bestaan tegen overdracht van auteursrechten bij al het in opdracht vervaardigd werk. De NVJ streeft, evenals de andere auteursorganisaties, naar een licentiesysteem. 
VNU heeft inmiddels bekend gemaakt dat zij wat betreft publieke tijdschriften zullen overstappen naar een licentiesysteem met afzonderlijke honorering. De hoogte van de vergoeding is nog niet bekend.

· Als de uitgever een artikel uit het weekblad Intermediair op een website wil zetten, wordt er mondeling toestemming gevraagd voor het hergebruik. Er wordt hiervoor 10% van het oorspronkelijke honorarium betaald aan de auteur. 

· Voor hergebruik op de website van het blad Scripta Media betaalt de uitgever 20% van het oorspronkelijke honorarium van een artikel van een freelance journalist. 

· Het tijdschrift ZEDN van zorgverzekeraars Nederland wil 10% van het oorspronkelijke honorarium gaan betalen voor generiek hergebruik van werken van freelance journalisten op een website, ze gaan vooraf toestemming vragen. 

· Het tijdschrift van de LISV zal 10% van het oorspronkelijke honorarium gaan betalen voor generiek hergebruik van werken van freelance journalisten op een nieuwe website.

· Vice Versa, een tijdschrift voor ontwikkelingssamenwerking, betaalt 20% van het oorspronkelijke honorarium voor hergebruik op Internet. 

Kranten

De NVJ heeft in 1997 een principe-akkoord gesloten met de NDP dat betrekking had op hergebruik van werk dat in dienst van een dagbladuitgever is gemaakt. Onderdeel van deze overeenkomst was een vergoeding aan de werknemers van 0,5% over het jaarsalaris in ruil voor toestemming voor 'generiek' hergebruik (waarmee bijdragen van journalisten in het totaal van de krant mogen worden hergebruikt). Voor de opbrengst uit collectieve rechten gold een 50/50 verdeling voor uitgevers en auteurs (waaronder ook freelancers).

Over de vergoeding voor hergebruik van werk van freelancers kon geen akkoord worden bereikt. Zij onderhandelen nog wel over een modelcontract voor schrijvende freelancers, maar er is nog geen definitieve versie. 

De door uitgevers aangeboden vergoedingen zijn verschillend :

· Uitgever PCM, druk doende met de ontwikkeling van een uitgebreide persdatabank, biedt alle freelancers bij de dagbladen een toeslag van 2% op het honorarium voor generiek hergebruik, gedurende een periode van drie jaar (1999-2001).

· Hazewinkel Pers en Friese Pers/- Nieuwsblad van het Noorden biedt aan schrijvend journalisten 2% van het oorspronkelijk honorarium (overeenkomst Leeuwarder Courant). 

· Wegener (Wegener Midden-Nederland, Wegener Uitgeverij Gelderland Overijssel en Sijthoff Pers) legt aan schrijvende freelancers een overeenkomst voor, waarbij de vergoeding voor hergebruik 0,5% bedraagt.

· VNU hanteert bij Brabant Pers/-Eindhovens Dagblad en Brabants Dagblad (waarschijnlijk ook bij de andere VNU-dagbladen) een overeenkomst van opdracht. De vergoeding voor hergebruik, die elke maand gedeclareerd moeten worden, bedraagt 0,5%.

· Het gratis dagblad Metro gaat in de nabije toekomst een internationale website opzetten met links naar nationale versies van deze site. De Nederlandse versie zal voor een groot deel bestaan uit de inhoud van de dagelijkse Metro, dus artikelen van persbureaus en freelance medewerkers. Metro stelt het volgende voor : indien artikelen worden gepubliceerd op internet dan is er sprake van hergebruik waarvoor Metro een extra vergoeding betaalt, tenzij anders is bepaald. Er wordt uitgegaan van een vaste internetvergoeding per maand, ongeacht het aantal hergebruikte materiaal. De maandelijkse internetvergoeding bedraagt 1% van het totale honorarium over die periode. Er wordt jaarlijks gekeken of de vergoeding al dan niet geïndexeerd moet worden.

· Het Parool betaalt een vaste freelancer sinds maart 1999 fl.1500,- per maand extra voor publicatie van zijn artikelen op internet. Het gaat hierbij om dertig tot vijftig artikelen, die wisselen van samenstelling. Dit bedrag is vergelijkbaar met 18% van zijn jaaromzet. Voorts heeft hij in zijn overeenkomst met Het Parool een clausule laten opnemen die Het Parool verplicht actief misbruik van deze internetpublicaties op te sporen en te vervolgen. Hij stelt voor een dergelijke clausule verplicht in freelance contracten op te nemen.

· VNU betaalde een freelancer onder belofte van geheimhouding (!) ooit 40% van het oorspronkelijke honorarium voor een publicatie op Cd-rom.

· Teleac betaalde een freelancer in 1998 50% van het oorspronkelijke honorarium voor het plaatsen van twee artikelen op een Cd-rom.

· Voor hergebruik op website van het Wagenings Universiteitsblad (Green City Wageningen) krijgt de auteur 37,5% en de uitgever 62,5% van de, aan de gebruiker in rekening gebrachte prijs (oftewel: de auteur krijgt 15 cent per woord bruto en de uitgever 25 cent)

 

  rechts dit is kolom 1

NVJ-links

Wat de NVJ doet
Lidmaatschap
Cao's
Justitie/Politie
Perskaarten
Redactiestatuten
Stemlokaal

Secties

 Algemeen
Dagblad
Omroep
Publiekstijdschrift
Opinietijdschrift
Vaktijdschrift
 Freelance
 Persbureaus
 NVF (foto)
Plus
Vers in de Pers
Internet

Lokale media
 Sport 
 

Afdelingen

Rotterdam RJV
Midden-Nederland

Diensten

Advocaten&Juristen
Wet Openbaarheid van Bestuur





 

Onderzoek

De
Digitale
Journalist

 
Aanbevelingen:


 -----------

 -----------

-----------

-----------

Deskundigen, contact-
personen, organisaties
Login NVJ'ers  Info

-----------


-----------
-----------
-----------
-----------

-----------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

villamedia.nl

Home | Links | Prikbord | Vacatures | Forum | Over ons | NVJ | Disclaimer
Reageren:
redactie@villamedia.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1