31 augustus

Rob Stenders stopt bij Radio 3 als ochtend-dj
Ochtend-dj Rob Stenders stopt per 1 januari bij Radio 3. De diskjockey kan het vroege ochtendritme van Stenders Vroeg niet aan. Hij is een avondmens zegt hij tegen De Volkskrant. Bij het vertrek van zijn voorganger, Edwin Evers, verloor Radio 3 tussen 6 en 9 uur ’s ochtends een kwart van haar luisteraars.

Oscar Garschagen naar AD
Hoofdredacteur van Vrij Nederland, Oscar Garschagen, vertrekt naar het Algemeen Dagblad. Ruim twee jaar was Garschagen hoofdredacteur van het opinieblad. Hij moest het tijdschrift restylen en moderniseren. Het lukte hem echter niet om de daling van de oplage te stoppen. Nu volgt Garschagen Peter van Dijk op als hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad. Van Dijk heeft nu de leiding over de internetactiviteiten van uitgever PCM. Bron: Volkskrant/Adformatie.

'Meer aandacht voor nieuwe media gewenst'
Staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur en Media vraagt de NOS meer aandacht te geven aan nieuwe media, jongeren en culturele diversiteit. Dit is wat de staatssecretaris heeft geschreven naar de NOS als reactie op het concessiebeleidsplan. Tevens wil Van der Ploeg meer duidelijkheid over de ontwikkeling van de netprofilering. Lees het persbericht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

HCCNet breidt redactie uit
Terwijl andere internetproviders gaan bezuinigen op hun redacties, gaat HCCNet haar redactie uitbreiden met vier mensen. De provider gaat een half miljoen investeren in de online community. Lodewijk Severein, directeur van HCCNet gelooft in een eigen ‘tone of voice’ en vindt dat HCCNet bij uitstek een community moet zijn van en voor HCCnetters. Zie het persbericht.




30 augustus

Jeroen Pauw volgt Frits Spits op
Jeroen Pauw volgt Frits Spits op als presentator van het radioprogramma ‘Met het oog op morgen’. Spits presenteert het programma al sinds 1985 en is daarmee de langstzittende presentator. Woensdag 30 augustus is zijn laatste uitzending, op 6 september neemt Jeroen Pauw het over. Frits Spits gaat komend seizoen voor de KRO aan de slag. Bron: ANP.

Zweedse journalisten gearresteerd in Cuba
Drie Zweedse journalisten zijn gearresteerd in Cuba nadat zij hadden gesproken met onafhankelijke Cubaanse journalisten. Volgens correspondenten zullen de drie snel hun vrijheid terug krijgen als de gewoonlijke procedures worden gevolgd. De organisatie Reporters Sans Frontières heeft al een klacht ingediend bij de Cubaanse overheid. Bron: BBC.

Stichting Integratie Allochtonen krijgt subsidie
Het Bedrijfsfonds voor de Pers heeft besloten een uitkering van maximaal 80.000 gulden beschikbaar te stellen aan de Stichting Integratie Allochtonen. Met dat geld kan de stichting onderzoek doen voor het project Europees Multicultureel Magazine Media Project (EM3). Dit project wil racisme bestrijden door de berichtgeving voor en over allochtonen te verbeteren in de Europese Media. Lees ook uit het onderzoek van Mark Deuze: Journalisten in de multiculturele samenleving.

'BBC is niet meer wat het geweest is'
Tijdens het Edinburgh Television Festival kreeg de BBC nogal wat kritiek te verwerken van één van haar verslaggevers, Charles Wheeler. Hij vindt dat de Britse omroep 'lost its way with news'. Volgens Wheeler is de BBC de weg kwijt en doet Channel 4 het veel beter. Dit schrijft de Independent.

Netwerk maakt reportages voor internet
De actualiteitenrubriek Netwerk begint in september met het maken van reportages speciaal voor internet, aldus het Algemeen Dagblad. Korte bijdragen worden op locatie gefilmd, gemonteerd en uitgezonden op ncrvnet.nl.

De Mol dreigt media met claims
John de Mol Producties dreigt Nieuwe Revu, Panorama en landelijke dagbladen met schadecaims als ze 'zeer vertrouwelijke informatie' publiceren over de tweede Nederlandse editie van het tv-programma Big Brother, die vanaf 14 september wordt uitgezonden. Dit schrijft De Volkskrant. Argument voor de claims is dat publicatie van zeer vertrouwelijk gegevens nadelige financiële gevolgen kan hebben voor het entertainmentbedrijf.




29 augustus

TV-Gazet Limburg moet stoppen
Uitgeverij De Limburger moet met de uitzendingen van de kabelkrant TV-Gazet Limburg stoppen vanwege afnemende belangstelling van kijkers en adverteerders. De kabelkrant maakt hierdoor te veel verlies. Dertig van de 42 medewerkers van de beeldkrant krijgen na de fusie van Dagblad De Limburger met het Limburgs Dagblad een nieuwe baan binnen de organisatie. De overige twaalf hebben een tijdelijk dienstverband. Bron: ANP.

Russisch tv-station beticht van misleiding
De Russische minister van Informatie, Mikhail Lesin, beweert dat het Russische tv-station NTV, het enige dat nog in de lucht is na de brand in de televisietoren, het volk misleidt. De eigenaar van NTV is Media Most, het bedrijf van mediagigant Goesinsky die veel kritiek op de Russische staat en in het bijzonder op President Poetin heeft geuit. Lees het artikel in Russia Today.

Sander Thoenes herdacht
Afgelopen weekend werd journalist Sander Thoenes in Dili, Oost Timor, tijdens het CNRT-congres (Raad van Nationaal Verzet op Oost Timor) herdacht. Internationale waarnemers en journalisten vroegen om een minuut stilte voor Thoenes die vorig jaar op 21 september vlakbij Dili werd vermoord.




28 augustus

Vals persbericht dupeert technologiebedrijf
Emulex, een Amerikaans technologiebedrijf, is gedupeerd door een vals persbericht. In het persbericht stond dat eerdere berichten niet klopten en dat de kwartaalcijfers een verlies betekenden. Daarnaast zou de CEO van Emulex zijn opgestapt. Bloomberg en anderen pikte het nieuws op. Wie het bericht via het persbureau Internet Wire in de omloop heeft gebracht is nog niet duidelijk. De aandelen van het bedrijf zijn hierdoor met 50 procent gekelderd. Bron: Emerce/Media Central.

Van den Brink gaat weg bij VPRO
Hans Maarten van den Brink vertrekt per 1 januari volgend jaar als hoofdredacteur van de VPRO-televisie, dit schrijft het Parool. Van den Brink is al vanaf 1995 hoofdredacteur en vindt vijf jaar genoeg. Tot het einde van het seizoen van 2001 blijft hij eindredacteur van Bonanza, maar verder gaat hij een jaar rust inlassen.

Al klaar voor de Olympische Spelen?
Over een paar weken breekt het Olympische geweld los. Dit sportieve evenement moet veel internetbezoekers gaan trekken. Lees alvast de ‘digital how to’ van schrijver en columnist Charles Bowen.




25 augustus

Gevangen journalisten in Liberia vrijgelaten
De vier journalisten die vorige week vrijdag in Liberia werden gearresteerd op verdenking van spionage hebben hun vrijheid terug gekregen door de tussenkomst van president Charles Taylor. Woensdag mocht de televisieploeg nog niet eens op borgtocht vrij en zouden ze volgens de rechter de doodstraf kunnen krijgen. Bron: Skynews.

Nine O'clock News wordt Ten O'clock News
Het Nine O'clock News van de BBC verdwijnt aan het eind van 2001. Het BBC-journaal wordt dan een uur later uitgezonden. Hierdoor komt er meer ruimte voor documentaires en drama. Een aantal Britse parlementariërs zijn bang dat er door het late tijdstip minder mensen naar het nieuws zullen gaan kijken. De redactie van het journaal is echter tevreden, want zij kunnen meer aandacht besteden aan nieuws uit de Verenigde Staten en aan avonddebatten in het parlement. Bron: De Standaard.

Restyling Vara TV Magazine
Vara TV Magazine gaat restylen. Het RTV-blad is na Veronica de grootste betaalde tv-magazine. Vanaf 2 september komen er twintig pagina'' bij. Verder komt er een internetredactie die de website van het blad moet gaan verzorgen. Bron: Adformatie.

Bush wint het online van Gore
Volgens een rapport van Media Metrix Inc. hebben meer republikeinen dan democraten de websites van hun favoriet bezocht. Bush kreeg veel meer bezoekers op zijn website dan Gore. Bron: Emerce/Excite.




24 augustus

PCM loopt geen advertentie-inkomsten mis
De belangrijkste klacht van PCM in de rechtszaak tegen kranten.com blijkt onwaar. PCM loopt geen advertentie-inkomsten mis als internetgebruikers de thuispagina's van de krantensites van de dagbladuitgever omzeilen. Dit schrijft de Volkskrant. Volgens het eigen reclamebureau van de uitgever, 24/7 Media Nederland, is de klacht regelrechte onzin. Buttons en banners op internet worden op een andere manier verkocht dan advertenties voor de papieren kranten. De reclame-uitingen zijn over alle webpagina’s verdeeld en roteren willekeurig over de verschillende pagina’s.

Italiaanse krant publiceert namen pedofielen
Het Italiaanse dagblad, Libero, heeft vandaag de namen van 16 veroordeelde pedofielen gepubliceerd. De krant vermeldde niet de leeftijd, hun woonplaats of waar de misdaad plaatsvond. De hoofdredacteur van de rechtse krant zegt dat er de komende dagen nog meer namen worden gepubliceerd. Bron: BBC.

VNU investeert meer in internet
Uitgever VNU gaat dit jaar plusminus 125 miljoen euro investeren in haar internetactiviteiten, eerder ging de uitgever uit van 75 miljoen euro. Tegenover de grote kosten zullen er 60 miljoen euro aan inkomsten staan. VNU richt zich voorlopig op 7 projecten, zoals Vrouw Online, startpagina.nl en Medical Media. Bron: AD.






23 augustus

'Publicatieverbod uitslagen onhoudbaar'
Het voornemen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om websites te verbieden de uitslagen van de Olympische Spelen direct te publiceren, is onhoudbaar en onuitvoerbaar. Dat zegt Tjerk Groenewegen, e-commerce specialist van advocaten- en notarissenkantoor Holland Van Gijzen. 'Niemand is 'eigenaar' van die uitslagen', aldus Groene-wegen, 'beperkingen in de berichtgevingen zijn alleen mogelijk in zeer specifieke gevallen als belediging, schending van de goede naam en misleidende of onjuiste berichtgeving.' Lees het persbericht.

Journalisten in meertalige provincies
Is het voor journalisten van buitenaf moeilijk om in Friesland of Limburg te aarden? Is het nodig dat ze de streektaal leren voordat ze een zestigjarig bruidspaar interviewen? Moeten kranten en omroepen in Friesland en Limburg ook in de streektaal schrijven en uitzenden? Het mag wel maar het hoeft niet. Lees 'Met een beetje 'Frysk underrjocht' lukt het wel', bij De Journalist.

Hoofdredacteur schiet eigen chef dood
De hoofdredacteur van de Braziliaanse kwaliteitskrant O Estado de São Paulo vermoordde afgelopen zondag de chef van zijn economieredactie. De politie van São Paulo gaat uit van moord met voorbedachte rade. Het slachtoffer werd in de borstkas en in het voorhoofd geschoten. De 63-jarige hoofdredacteur, Antônio Pimenta , had vier jaar lang een relatie met de 32-jarige chef-economie Sandra Gomide. Twee maanden geleden beëindigde de vrouw de relatie. Dit tot grote woede van Pimenta die haar toen op staande voet ontsloeg. Lees verder bij de NRC.

NVJ: 20% vergoeding bij elektronisch hergebruik
Onderzoek in 13 landen naar betalingen voor elektronisch hergebruik wijst uit dat een vergoeding minstens een percentage van 10% tot 15% bedraagt boven het oorspronkelijke bedrag. Dit geldt voor geschreven werk, voor foto's ligt dit percentage aanzienlijk hoger. De NVJ doet een aanbeveling van 20% bij plaatsing van geschreven werk op internet - 15% bij plaatsing in elke volgende rubriek op internet. Lees verder bij de NVJ.

22 augustus

PCM verliest tegen Kranten.com
PCM-uitgevers heeft het kort-geding tegen kranten.com verloren. Volgens de rechtbank in Rotterdam verricht kranten.com geen onrechtmatige daad. De rechter meent dat de diensten van de site niet in strijd zijn met het auteursrecht en het databankrecht. Bovendien vindt de rechter het niet aannemelijk dat door het rechtstreeks linken naar artikelen de exploitatie van de websites van PCM-uitgevers wordt belemmerd en de uitgever daardoor schade lijdt. Dit meldt Planet Multimedia. PCM kondigde vanochtend aan dat het zelf overweegt een krantenoverzicht op internet aan te bieden. Lees ook artikel NRC.

IOC verbiedt websites directe publicatie
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC), organisator van de Olympische Spelen, verbiedt alle websites de complete wedstrijd uitslagen per direct bekend te maken. De reden hiervoor is onduidelijk. Uitslagenlijsten mogen pas om 00.00 uur Australische tijd, drie uur in de middag in Nederland, op de sites worden geplaatst. Dit voorjaar spande het IOC nog een rechtszaak aan tegen 1800 websites omdat die de olympische ringen en het woord 'olympisch' onrechtmatig gebruikt zouden hebben. Lees verder bij de Volkskrant.

Sportweek staat in de verkoop
Drie jaar na de start staat het weekblad Sportweek in de verkoop, meldt Adformatie. Volgens directeur Edwin Lugt zijn er een aantal binnenlandse en buitenlandse parijen geïnteresseerd in het tijdschrift. Uitgeverijen kregen interesse toen de oplage de 50 duizend passeerde.

Duitse journaliste wint RealityRun
Een journaliste van het Duitse blad Bild heeft Reality Run gewonnen en krijgt daarvoor 10.000 dollar. Een Amsterdams sportleraar was de prooi in het spel RealityRun dat zich afspeelde in Berlijn en op internet. Als de leraar 24 dagen onvindbaar bleef dan kon hij 100.000 dollar opstrijken, maar de journaliste wist hem te vinden. Door opdrachten die hij moest uitvoeren, liet hij ook sporen achter. Bron: De Volkskrant.






21 augustus

Televisieploeg is beschuldigd van spionage
Een televisieploeg is in het West-Afrikaanse Liberia gearresteerd en van spionage beschuldigd. Dit meldt het ANP. De ploeg, bestaande uit de Britten David Barrie en Timothy John Lambon, Sierraleoner Samoura Sorious en de Zuid-Afrikaan Gugulakhe Rabede zouden zaken hebben gefilmd die schadelijk zijn voor de Liberiaanse staat. Het viertal werkten voor de productiemaatschappij Insight News Television aan een programma voor 2Vandaag en het Britse Channel Four.

VPRO vervangt Lopende Zaken
Het VPRO-programma Lopende Zaken wordt per 3 september vervangen door 7-dagen, een nieuw reportageprogramma. De onderwerpen zijn korter en zitten dichter op het nieuws dan Lopende Zaken dat een sterke documentaire inslag had. Het nieuwe 7-dagen zal elke zondag worden uitgezonden rond de klok van negen. Bron: ANP.

'Nieuws wordt online sneller gebracht'
Het nieuws dat de Titanic was gezonken werd pas dagen later bekend. Het nieuws dat de Concorde crashte, kreeg binnen enkele minuten bekendheid. Volgens Patrick Logue, journalist van de Irish Times, heeft internet nieuws voor altijd veranderd. Het nieuws op internet brengen is het goedkoopst en effectiefst. Alleen moet het nieuws dat op het net gebracht wordt nog geloofwaardig en betrouwbaar gevonden worden. Lees het artikel van Patrick Logue in de Irish Times.

Privekliniek.com kopieerde website Veronica
De site Privekliniek.com is gewijzigd nadat Veronica eiste de site te veranderen. Privekliniek.com had de site van Veronica gedeeltelijk gekopieerd, dit tot grote ergernis van Veronica Digitaal. Bron: Webwereld.

En verder:
PCM heeft spectaculaire doorbraak nodig (NRC)
NCRV na misbruik-verhaal gelaakt (Parool)




18 augustus

'Godmother' Moear kreeg deel royalties
Misdaadverslaggever Bart Middelburg heeft de royalties van zijn boek 'De Godmother' gedeeld met Thea Moear, de vrouw die midden jaren zeventig samen met Klaas Bruinsma een misdaadsyndicaat stichtte en op de hoogte was van vier liquidaties. Moear werd onlangs in Panama gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij drugshandel, aldus het vakblad De Journalist. Lees verder...

'Sorgdrager in Raad is onaanvaardbaar'
Erik van Zwam, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws vindt de deelname van Winnie Sorgdrager, oud minister van Justitie, in de Raad voor de Journalistiek onaanvaardbaar. Onlangs besloot RTL Nieuws uit de Raad te stappen. 'Het wordt steeds meer een club van mensen die status willen verwerven, waardoor het journalistieke belang steeds minder aanwezig is', vertelt Van Zwam. Ageeth Scherphuis, voorzitter van de Stichting van de Raad voor Journalistiek, vindt de deelname van Sorgdrager geen probleem. Lees verder...

Opleiding voor economiejournalisten
De Postdoctorale Opleiding Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam (PDOJ) heeft het plan te beginnen met een afzonderlijke opleiding voor economiejournalistiek.
'De inhoud van de opleiding is klaar, de vorm nog niet', vertelt Eric Smulders, coördinator van de PDOJ, 'Maar dat de opleiding er komt is zeker.' Welke vorm de opleiding krijgt is afhankelijk van de behoefte van de media. 'Die behoefte wordt op dit moment gepeild. Wat willen de media: bijgeschoolde ervaren redacteuren of jonge, frisse nieuwkomers? '
Wanneer de opleiding van start zal gaan is nog niet bekend. Smulders: 'Zo snel mogelijk, we denken aan volgend jaar.' Omdat de opleiding in principe zes maanden duurt, waarvan drie maanden theorie en drie maanden stage, is zij niet afhankelijk van maanden als januari en september waarop de meeste opleidingen beginnen. Bron: De Journalist.

En verder:
De Telegraaf komt met gratis middagkrant (NRC)




17 augustus

Internet belangrijkste informatiebron
Volgens een onderzoek van UCLA vinden internetgebruikers het nieuwe medium de belangrijkste informatiebron. Bovendien vinden de gebruikers het net een geloofwaardig medium. Alleen niet-gebruikers blijven sceptisch. De onderzoekers concluderen dat internet geen bevlieging is of van voorbijgaande aard, de impact van het net is groot en reëel.

Verzoek om verruiming Arbeidstijdenwet
Een aantal tv-producenten wil een wijziging in de Arbeidstijdenwet (ATW) voor onder andere de sector journalistiek. Het aantal uren dat een werknemer per dag mag werken, is per wet geregeld. Daar kan de journalistiek zich niet altijd aan houden. De vereniging van Onafhankelijke Televisie Producenten (OTP) wil dat het mogelijk wordt uitzonderingen te maken. Dit schrijft het blad De Journalist. Lees verder...

NCRV aangegeven wegens smaad
Familieleden van een vrouw die hoofdpersoon was in de NCRV-documentaire 'Verborgen Moeders' hebben vanmiddag aangifte gedaan tegen de NCRV wegens smaad, dit schrijft de NRC. In de documentaire werd gesuggereerd dat de hoofdpersoon slachtoffer van incest was. De redactie zou geen wederhoor hebben toegepast. De vrouw zelf en haar therapeut zijn ook aangegeven door de familie.

BNN gaat voor informatief en uit kritiek
Tijdens de presentatie van haar winterprogramma bekritiseerde BNN de publieke omroep. Volgens de jonge omroep wordt er te veel geluld, te weinig gedaan en durven ze geen risico’s te nemen. De woede komt onder ander voort uit een afwijzing van een nieuwe Nederlandse soapserie door de netcoördinator van Nederland 2. Dit schrijft het ANP. Verder bleek uit de presentatie dat BNN zich meer gaat richten op informatieve programma’s voor jongeren. Jeroen Pauw en Eddy Zoëy zullen die programma’s gaan presenteren. Zie ook tweede bericht van het ANP.

Bezoekersaantal kranten.com flink gestegen
Na alle commotie die ontstond toen uitgeverij PCM de website kranten.com voor de rechter sleepte is het bezoekersaantal van de site flink gestegen. Het aantal lag de afgelopen dagen rond de 10.000. Eerder was dat 4.000. Ook de e-mail abonnementen zijn met ruim 4.000 nieuwe aanvragen gestegen. Uitgeverij PCM wil dat de site van de twee studenten Eric Pellegrom en Martin Klerx stopt met het doorlinken naar zijn kranten. Op dinsdag 22 augustus doet de rechter uitspraak. Bron: De Journalist.

En verder:
'Mediahype rond verdwenen kinderen onterecht' (ANP)
Hostage release delayed after rebels decline to free French journalists (CNN)




16 augustus

PCM doet zelf ook aan ‘dieplinken’
Een uitgave van PCM, Carp, exploiteert op systematische wijze commercieel de mogelijkheden van het dieplinken, dit schrijft Planet Multimedia. Carp biedt een metasearch-dienst aan om banen te zoeken en maakt zo gebruik van het werk dat andere databanken op internet verrichten.

Hervormers Iran blijven vechten voor persvrijheid
Binnen vijf maanden zijn er 20 hervormingsgezinde publicaties gesloten in Iran. Daarnaast zijn er 14 journalisten gevangen genomen. Ondertussen geven de hervormers in het Iraanse parlement niet op. Zij hebben een wetsvoorstel ingediend dat een eind moet maken aan de sluiting van onafhankelijke, kritische en hervormingsgezinde kranten door de Iraanse justitie. Een gewaagde stap nadat ayatollah Khamenei een parlementair debat over de harde perswet beëindigde, aldus de NRC. Zie ook een chronologie van de gebeurtenissen die in Iran hebben plaatsgevonden bij Reporters Sans Frontières.

Tros en Telegraaf leggen strijdbijl neer
De jarenlange juridische strijd tussen de Tros en de Telegraaf over de exploitatie van omroepbladen TrosKompas en TV-krant is voorbij. In 1997 ontstond het geschil toen de Tros de bladen niet meer bij de Telegraaf onderbracht. Beide partijen kwamen tot de conclusie dat deze strijd teveel energie kostte en niets opleverde. Bron: ANP.

NOS gaat snijden in programma's
Nederland 1 2 en 3 zijn al geruime tijd toe aan vernieuwing. De NOS presenteerde dinsdag haar plannen over de moderniseringen van het publieke bestel. De eerste stap is het verschuiven van bestaande programma's, daarna zal er gesneden gaan worden in publieke praatprogramma's, spelletjes en infotainment.Lees meer bij de Volkskrant.






15 augustus

Mediatycoon helpt FBI bij oppakken afpersers
Mediamagnaat Michael Bloomberg heeft de FBI geholpen met het oppakken van afpersers uit Kazakstan. De twee Kazakstanen wisten in te breken in het computersysteem van het Amerikaanse financiële persbureau. Als bewijs van de inbraak stuurden de afpersers een e-mail naar de mediatycoon met zijn wachtwoord en creditcard nummers. Ze wilden 200.000 dollar en een baan als computer security consultant. Bloomberg en twee Scotland Yard detectives maakten een afspraak met de chanteurs en arresteerden hen. Lees meer bij NY Daily News.

Nieuw presentatieduo RTL Nieuws
Elsemieke Havenga en Jeroen Latijnhouwers gaan het RTL Nieuws presenteren. Zij volgen Loretta Schrijver en Jeroen Pauw op die per 1 september respectievelijk bij de AVRO en BNN gaan werken. Latijnhouwers werkt sinds 1996 bij RTL en presenteert sinds 1998 nu en dan het nieuws. Havinga is bekend als voormalig hockey-international en presenteerde onder andere Studio Sport en Het Sportcafé. Vanaf 4 september zijn zij bij RTL te zien. Bron: ANP.

Metro bedreiging voor Italiaanse kranten
De Italiaanse versie van de gratis krant Metro vormt een bedreiging voor de advertentie inkomsten van de traditionele kranten. Mogelijk moeten de dagbladen hierdoor hun prijzen verlagen. De Metro die wordt verspreid in Rome heeft dagelijks een oplage van 70.000. Met deze oplage cijfers is de krant de meest gelezen krant in Rome. Bron: AdAge.

Amerikaanse freelancers ook naar de rechter
Een groep Amerikaanse freelancers wil betaald worden voor elk artikel van hun hand dat gedownload wordt van het internet. Daarom hebben ze een aantal grote uitgevers aangeklaagd. Deze uitgevers krijgen betaald voor elk artikel of boek die vanuit hun databases worden gedownload, maar de auteurs krijgen geen cent. Dit schendt volgens de freelancers de Amerikaanse auteursrechten. Bron: MSNBC

En verder:
Rechters Iran verdeeld over verbieden kranten (NRC)





14 augustus

Justitie zoekt Britse tv-journalisten
De justitie in Den Haag heeft een internationaal opsporings- en arrestatiebevel uitgevaardigd tegen twee Britse tv-journalisten en hun twee criminele handlangers. De vier kochten in maart voor 100 duizend gulden twee ons cocaïne om in programma van het Britse commerciële station Carlton TV aan te tonen dat Nederland een drugsland is. Dit schrijft de Telegraaf. De verslaggevers zochten contact met een drugskartel vanuit een Amsterdams hotel en kochten de cocaïne. Toen een koerier de drugs afleverde werd het de Engelsen te heet onder de voeten en vluchten. Onderweg dropten ze de harddrugs bij de Engelse ambassade.

Oostenrijkse krant alleen nog online te lezen
Het Oostenrijkse dagblad ‘täglich Alles' heeft haar drukkerij gesloten en kan vanaf gisteren alleen nog maar online gelezen worden. Begin jaren negentig werd de krant de twee na grootste krant in Oostenrijk, maar een paar jaar later begon täglich Alles abonnees te verliezen. De uitgever beweert dat niet de financiele zorgen geleid hebben tot deze stap, maar dat hij het niet meer gerechtvaardigd vindt om in het tijdperk van de telecommunicatie ‘het nieuws van gisteren met de datum van vandaag voor veel geld te verkopen’. Bron: ANP.


Prominente Iraanse journalisten gearresteerd
Het afgelopen weekeinde zijn er weer twee liberale journalisten opgepakt. De twee hadden net belangrijke persprijzen in de wacht gesleept. De afgelopen acht dagen zijn er in totaal vijf prominente hervormingsgezinde Iraanse journalisten gearresteerd. Sinds april zijn 25 kranten en tijdschriften verboden geworden. Dit meldt het NRC.


Chinese journalist wordt mond gesnoerd
Een Chinese journalist uit centraal China is gearresteerd omdat hij met een Amerikaanse collega sprak over de onrusten onder de lokale boeren. De Chinese verslaggever schreef al eerder over een groep van 12.000 boeren die de staat willen aanklagen. De regering van China wil echter niet dat verschillende provincies in een slecht daglicht komen te staan vanwege investeerders. Bron: AP/Nando Times.

En verder:
Problemen bij Nederlandse introductie set-top boxen (Webwereld)





11 augustus

‘Slecht onderwijs bedreiging voor persvrijheid’
Henry T. Price, docent journalistiek aan de Universiteit van Zuid Carolina, maakt zich grote zorgen over de schrijf en leeskwaliteiten die zijn nieuwe studenten hebben. Als zijn studenten al onder de maat presteren, hoe is het dan gesteld met andere jongeren. Mensen lezen steeds minder en volgens Price interesseren mensen zich daardoor steeds minder voor persvrijheid. Onwetende mensen kunnen niet lang vrij zijn, kennis voorkomt onwetendheid en om kennis te vergaren moeten mensen eerst goed leren lezen en schrijven, aldus de docent. Lees Price zijn uitspraken bij Freedom Forum.


Texaans maandblad discrimineert gevangenen
Het Amerikaanse maandblad Texas Monthly wil niet dat gevangenen abonnee worden. Hoofdredacteur van het blad besloot dit nadat hij klachten kreeg van adverteerders die vonden dat ze teveel aanvragen voor brochures en dergelijke van gedetineerden kregen. "Zodra je het recht verliest om te stemmen, verlies je het recht om lid te worden van Texas Monthly", aldus de hoofdredacteur. Bron: Houston Press.


Italiaanse tv-journalisten laten het er niet bij
De Italiaanse tv-journalisten die tijdens Euro 2000 werden gearresteerd, procederen net zo lang door tot dat zij een schadevergoeding van Nederland krijgen, schrijft de NRC. Als de rechtsmiddelen in Nederland niet voldoende blijken, dan stappen de journalisten naar het Europese Hof van Justitie om daar hun gelijk te halen.


NOS-programma’s online te bekijken
De samenwerking tussen Chello en Omroep.nl heeft ervoor gezorgd dat NOS-programma’s 24 uur per dag online op te vragen zijn. Internetgebruikers kunnen daardoor op elk gewenst moment nieuwsuitzendingen, sport en achtergronden op hun pc bekijken. Verwacht wordt dat de publieke omroepen zullen volgen en dat ook hun uitzendingen online te zien zijn. Lees het persbericht van Chello.

En verder:
Proces tegen Kranten.com verscheurt internetwereld (Volkskrant)
Hoofdredacteur Staatscourant stapt op wegens conflict (Volkskrant)
'ADSL Goeroe' is ziedend op ADSL-startpagina (Webwereld)





10 augustus

Verbod op publicatie namen pedofielen
Het Luxemburgse weekblad L'Investigateur mag vandaag de namen van 50 Belgische pedofielen niet publiceren. Dit besloot de rechtbank gisteren in het Belgische plaatsje Namen. De Liga van de Rechten van Mens spande een kort geding aan. Volgens het vonnis moet de verantwoordelijke journalist, Jean Nicolas, alle exemplaren van het blad terughalen. Zorgt hij daar niet voor dan moet hij een dwangsom betalen van ruim 50 duizend gulden per exemplaar dat onder het publiek in België wordt verspreid. Gisteren is het sensatieblad met de namenlijst wel in Luxemburg verschenen. Bron: ANP.

Schendt doorlinken het auteursrecht?
Volgens PCM schendt kranten.com door te deeplinken naar krantenartikelen verschillende eigendomsrechten waaronder het auteursrecht. De uitgever wil dan ook dat dat verboden wordt door de rechter. Kranten.com vindt dat zij een persoverzicht verzorgt, dat niet verboden is. Vandaag kletterde de wapens in de rechtbank van Rotterdam. De rechter velt op 22 augustus zijn oordeel. Bron: ANP.
Zie ook:
PCM vs. Kranten.com: 'Deeplinken' staat op het spel (Emerce)
Peter Olsthoorn over deze zaak
Vincent Evers over Kranten.com

PCM schendt auteursrecht freelancers
De Amsterdamse rechtbank heeft vandaag bepaald dat PCM uitgevers inbreuk heeft gemaakt op het auteursrecht van freelancers. Dit meldt het NRC. De uitgever heeft elektronische archieven van verschillende kranten in een centrale databank gebracht zonder toestemming te vragen van freelancers. Derden kunnen deze databank ook raadplegen. Vier freelancers die voor PCM kranten werkten, wilden niet dat hun werk in het gezamenlijke elektronisch archief terecht kwam. PCM spande vervolgens een rechtszaak aan. De rechtbank stelde echter de vier in het gelijk.

Fotografen zijn celebrity-sites zat
Een aantal Nederlandse fotografen speurt de laatste tijd actief het web af op zoek naar foto's van hun hand, schrijft Webwereld. Verschillende sites, zoals Dutchcelebrities.com en Babes.nl hebben een flinke rekening ontvangen. Veel websites plaatsen foto’s met copyright zonder daarvoor te betalen.

En verder:
Media hielden FDR en JFK de hand boven het hoofd (NRC)
9 augustus
Laatste hervormingsgezinde krant in Iran gesloten
De Iraanse regering heeft de laatste hervormingsgezinde krant, Bahar, van Iran gesloten. De reden was volgens de rechtbank dat er vele klachten waren binnengekomen over het dagblad. Lees verder bij de BBC.

Wegener koopt Brabantse h-a-h-bladen
Wegener heeft 14 Brabantse huis-aan-huisbladen overgenomen van H.J. Willems. In totaal hebben de kranten in Zuid Nederland en Noord Brabant een oplage van 162.500 exemplaren. Het personeel wordt geïntegreerd en zal gaan werken voor de bladen van Wegener in Zuid Nederland. Lees het persbericht.

En verder:
RTL Nieuws niet voor de rechter (Volkskrant)
Luxemburgse krant publiceert namen Belgische pedofielen (ANP)




8 augustus
Ligt het aan de journalisten?
Waarom heeft Nederland geen traditie in onderzoeksjournalistiek, ligt dat aan de journalisten? Dat is het thema van een reportage die Radio 1 vandaag, woensdag,  uitzendt in de reeks 'Cultuur en Media' (15.00-16.00 uur). Dick Berts (de 'bonnetjes van Peper'), Lex Runderkamp (NOS-Journaal) en Steven de Vogel (Zembla, ex-Reporter) praten over de kwestie onder leiding van Kenneth van Zijl.
Bron: NPS via Radiovisie

Online dossier aftappen
"Aftappen versus privacy" heet het dossier over aftappen van telefonie en internet, dat Buro Jansen & Janssen online gezet heeft.
Bron: Planet MultIMedia

PSV kwaad op de Telegraaf
De Telegraaf publiceerde dinsdag de naam van een negenjarig PSV-voetballertje dat maandag in de Belgische Ardennen dodelijk verongelukte. De krant negeerde daarmee een nadrukkelijk verzoek van PSV om daarvan af te zien. "Familieleden van het kind en zijn klasgenootjes in Veldhoven hebben nu in de krant moeten lezen om wie het gaat. Alle andere media hebben er begrip voor getoond dat wij in dit stadium nog geen naam willen noemen. Dat heeft bovendien geen enkele toegevoegde waarde", meent  woordvoerder Salazar van PSV.
Bron: ANP


Spelen vooral in de nacht live
De NOS doet op radio en tv vooral 's nachts verslag van de Olympische Spelen. Dit vanwege het tijdsverschil met het gastland Australië, waar het negen uur vroeger is. Van 15 september tot 1 oktober staat TV 2 van 00.55 tot 13.30 uur in het teken van Sydney 2000, Radio 1 is actief van 00.00 tot 15.00 uur. Van 19.00 tot 21.00 uur is op tv een 'Samenvatting van de dag' te zien. In principe zendt de NOS alle sporten uit waaraan Nederlanders meedoen, tenzij er twee tegelijk worden gespeeld. Daarvoor zet de omroep 41 tv- en 25 radio-makers in. Bron: Broadcastpress via RadioVisie

Waarom de ANP-server open stond
Vorige week meldden verschillende media dat de ANP nieuwsserver wagenwijd open stond. Via een link op de voorpagina van de site was het "heel eenvoudig" nieuwsberichten op te vragen en gebruikers aan te maken en te verwijderen. William ten Brink, Chef Nieuwsdienst ANP, is teleurgesteld dat de collegae het bericht niet even checkten. "Een aantal ANP-klanten (voorlichters van bedrijven bijvoorbeeld) kan de ANP-feed lezen door via onze ANP-site in te loggen. Daarvoor hebben ze een wachtwoord. Via een omweggetje krijgen ze vervolgens toegang tot die feed. Dat omweggetje liet het gisteren door een storing enige tijd afweten. Vervelend voor die klanten, vervelend voor ons. Daarom hebben we besloten om de link op onze ANP-site tijdelijk dan maar rechtstreeks te koppelen aan onze nieuwsserver Artos. Even geen gedoe met wachtwoorden: we hebben de deur bewust en weloverwogen open gezet, totdat de problemen met eerdergenoemd omweggetje waren opgelost. Kan helemaal geen kwaad. Behalve als er vervolgens halve en hele onwaarheden over worden geroepen. Want wat er aan de hand was, had niets te maken met 'een beveiliging die naar God is', ook niet met 'een gat in de beveiliging', waarvan het ANP op de hoogte moest worden gesteld. Het was, niet meer en niet minder, een service aan klanten, die ons nieuws niet willen missen. Natuurlijk, ook anderen konden daar tijdelijk even gebruik van maken. Niks aan de hand. Want van mogelijkheden om een account aan te maken of te verwijderen was absoluut geen sprake. Onzin, dat kan helemaal niet via Artos!"





4 augustus

Webdocumentaire over Amerikaanse politiek
Een groep Amerikaanse studenten maakt een interactieve webdocumentaire over de Amerikaanse politiek. Met deze nieuwe vorm van documentaire maken willen zij een zo subjectief mogelijk beeld creëeren van de Amerikaanse politiek. Met een bus doorkruisen zij de Verenigde Staten. De studenten zullen tijdens hun tocht zoveel mogelijk verschillende mensen interviewen, van gevangenen tot indianen. De uiteenlopende meningen, in beeld, geluid en tekst, komen op de website te staan. In de winter moet het project klaar zijn. Bron: Wired.

Radio luisteren tijdens surfen populair
Uit een onderzoek van het bureau De Vos & Jansen blijkt dat één op de drie mensen tijdens het internetten vaak naar de radio luistert. Radio 538 is onder deze groep mensen de meest beluisterde zender. Bron: Radionieuws.

Chinese journalist vast vanwege onthullingen
De internationale organisatie Committee to Protect Journalists (CPJ) zet zich in voor een Chinese journalist die in 1998 13 jaar gevangenisstraf heeft gekregen omdat hij een corruptieschandaal ondekte. Lokale leiders waren betrokken bij dit schandaal dat nationaal nieuws werd. In China zijn sinds 1999 19 journalisten gevangen genomen. Bron: AP.

VPRO-radio boycot Sony
De VPRO-radio zendt voorlopig geen muziek meer uit van Sony, dit schrijft De Volkskrant. De VPRO en Sony zijn in een conflict verwikkeld over de uitzendrechten op internet. De radio-3 programma’s van de omroep zijn op het web op aanvraag te beluisteren. Sony wil dat niet omdat dat de verkoop van cd’s zou kunnen schaden. De VPRO ziet het plaatsen van muziek op het web als propaganda net als gewone radio. Luisteraars krijgen door het conflict artiesten als Oasis en Lauryn Hill niet meer te horen.

Nieuwsserver ANP staat wagenwijd open
Via een link op de beginpagina van het ANP is het heel eenvoudig nieuwsberichten op te vragen en gebruikers aan te maken en te verwijderen. Dit meldt ZDNet. Het ANP is inmiddels het probleem aan het oplossen.


3 augustus

Hilversumse tv-studio in de brand
In de Hilversumse TV Support Studio heeft vanacht een flinke brand gewoed. In dit vier jaar oude gebouw werd onder andere het televisieprogramma Telekids opgenomen. Het vuur werd omstreeks één uur ontdekt. De brandweer weet nog niet hoe groot de schade is en wat de brand heeft veroorzaakt. Bron: ANP.

Kremlin wil controle over pers
Het Algemeen Dagblad schrijft dat het Kremlin nog voor het najaar de informatiestroom in Rusland onder controle wil hebben. Om dit voor elkaar te krijgen moet de Russische regering de twee zenders ORT en NTV moeten overnemen. Deze tv-kanalen zijn van de mediatycoons Berezovski en Goesinski. Zij zouden bereid zijn hun kanalen over te dragen aan de staat in ruil voor ontslag van rechtsvervolging wegens wetsovertredingen in het verleden.

Conventie vooral bekeken op het net
De Amerikanen zijn minder dan ooit geïnteresseerd in de politieke campagnes om het presidentschap. De grote tv-stations besteden minder tijd aan de conventies en zullen voor de partijshows de laagste kijkcijfers in de Amerikaanse geschiedenis hebben. Toch zal de Republikeinse conventie toch de best bekeken conventie ooit zijn omdat het de eerste was die op internet te volgen was, dit schrijft het Algemeen Dagblad.

En verder:
Commissie doet inval bij uitgevers (NRC)
Loretta Schrijver naar AVRO (ANP)