word studentlid

— donderdag 12 april 2018, 11:05 | 0 reacties, praat mee

De blinde fotograaf Hannes Wallrafen zoekt geluid

Op een ochtend in 2004 had Hannes Wallrafen moeite met scherpstellen. Was het oververmoeidheid, een glaasje wijn te veel? Het bleek de prelude van een ingrijpende ervaring. Hij werd binnen drie maanden nagenoeg blind. De fotograaf die het van kijken moest hebben, was het zicht ontnomen. Leber’s Opticusatrofie (LOA), een erfelijke aandoening aan de oogzenuw, had hem getroffen. Laatste wijziging: 6 september 2023, 08:35

Wallrafen was op dat moment 53 jaar. In één klap veranderde zijn leven. Bij de pakken neerzitten of je aanpassen en er iets van maken, was de vraag. Het werd het laatste: na een korte, heftige periode van verwerking, accepteerde de fotograaf de situatie. ‘Neem het voor lief’, sprak hij zichzelf toe, waarna hij zijn werk aanpaste. Het oog werd vervangen door het oor en andere zintuigen. ‘Zien met je oren’, noemt hij het in zijn openhartige, hoopvolle boek ‘De blinde fotograaf’, waaraan hij pas tien jaar na de bittere diagnose toekwam. Het is een studie naar de werking van hemzelf en zijn werk in tijden van beproeving.

Tijd en herinnering lopen als rode draden door het boek. In de eerste periode van zijn leven gaf hij als fotograaf zijn ogen de kost. Andere zintuigen deden er minder toe. Hij vulde zijn geheugen vooral met visuele herinneringen. Wallrafen speelde in zijn geregisseerde documentaire fotografie met heden en verleden, georkestreerde fantasieën gebaseerd op de werkelijkheid. Hij reisde naar Iran, Noord-Ierland, India, Chili, Colombia en Honduras. Zijn geënsceneerde foto’s verschenen in talloze tijdschriften en boeken. Wallrafen werd in culturele kringen een BN’er.

Die visuele herinneringen werden belangrijke waarden, nadat blindheid was ingetreden. In zijn dromen betrad hij nog een ziende wereld, overdag vergeleek hij de onzichtbare omgeving met oude, opgeslagen beelden. Herinneringen werden scherper. Nu zijn ogen het lieten afweten – een fataal gegeven voor een fotograaf – moesten zijn oren harder voor hem werken. Wallrafen werd geluidsjager en vulde een geluidsbibliotheek. Hij richtte de stichting Geluid in Zicht op, die tot doel had de wereld voor blinden en slechtzienden toegankelijker te maken. Voor de Tweede Kamer bouwde hij een ‘audiomaquette’. Aan de hand van geluiden kan iemand blindelings zijn weg vinden in de wirwar van gangen en gebouwen.

Ondanks perioden van terugval probeert de blinde fotograaf telkens nieuwe doelen te formuleren. ­‘Vision need no eyes to see’, luidt dan ook het motto van het boek. ‘De afgelopen veertien jaar heb ik vooral als ontdekkingstocht ervaren’, schrijft hij. Die speurtocht bracht hem ver.

Hannes Wallrafen: De blinde fotograaf. Uitgeverij Atlas Contact,
ISBN 9789045032238, 224 pagina’s, € 21,99.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.